De ReShare Store is een voor de hand liggende naam op de steeds langer wordende lijst van Quiet-sponsors. Maatschappelijke betrokkenheid is ze daar aan de Oosterstraat op het lijf geschreven. 

Tekst: Arnold de Meijer

Jaarlijks zamelt het Leger des Heils ongeveer 26 miljoen kilo textiel in. Daar kun je heel veel goeds mee doen. Zo wordt de kleding bijvoorbeeld weggegeven aan mensen in nood. Een ander deel wordt verkocht, onder meer in ReShare Stores door het hele land.

Floormanager Jurgen Terlouw (48) vertelt: “In 2013 is het Leger des Heils begonnen met het concept van de ReShare Store. Door de economische crisis klopten steeds meer mensen bij ons aan voor gratis kleding. Daardoor begon onze zoektocht naar een manier om al deze mensen te kunnen helpen. Een kleurrijke winkel dicht bij de mensen en dicht bij het hart van het Leger des Heils; dat moest het gaan worden. De eerste winkel begon als pilot in Groningen aan de Westerkade. Met een tijdelijke vormgeving en eenvoudige inrichting namen we een jaar de tijd om te testen of de winkel succesvol was. En dat bleek: we hadden redelijk snel een grote, vaste klantenkring. Een jaar later verhuisden we naar de Oosterstraat. Voordeel van deze locatie is dat we ook veel dagjesmensen en toeristen in de winkel krijgen. Fantastisch toch!”

Fijne winkelervaring

De ReShare Store is een frisse winkel met een groot en gevarieerd aanbod aan moderne, tweedehands kwaliteitskleding voor een kleine prijs. Jurgen Terlouw: “We richten ons op mensen met een kleine portemonnee voor wie nieuwe kleding een grote uitgave is. Maar ook mensen die tweedehands willen kopen vanuit milieuoverwegingen of omdat ze iets unieks willen, zijn welkom. We vinden het belangrijk dat mensen een fijne winkelervaring hebben. Eigenlijk verkopen we ook een beetje aandacht: fijn personeel, met een luisterend oor als je wat extra aandacht nodig hebt en een kopje koffie om even op te warmen of je rust te nemen.”

Persoonlijke motivatie

De ReShare Store in Groningen verkoopt inmiddels ruim duizend kledingstukken per week. Inmiddels zijn er in Nederland negen winkels geopend en er komen nog steeds winkels bij. Mooie cijfers, die het enthousiasme van Jurgen voor zijn werk alleen maar doen toenemen.

“Ik zat al dertig jaar in het kledingvak, maar op den duur dacht ik: wil ik dit tot aan mijn pensioen doen? Ik oriënteerde me op een baan in de zorg, maar toen kwam deze baan op mijn pad en die had alles waar ik naar op zoek was. Ik wilde, en wil, de wereld verbeteren en dan met name voor de onderkant van de samenleving. De ReShare Store is een sociale winkel op een goede locatie, waar niemand met schaamte over de drempel stapt. Mensen die geen geld hebben voor tweedehands kleding geven we een waardebon, bijvoorbeeld in samenwerking met de Voedselbank. Het doet je wel wat als volwassen mannen tegen je zeggen: dank je wel, wat ben ik hier blij mee!”

Aandacht

Ook de Quiet Community ontvangt inmiddels regelmatig tegoedbonnen van de ReShare Store. “Groningen is de op drie na armste stad van Nederland en wij zijn ervan overtuigd dat armoede iedereen kan overkomen. Een beetje hulp is dan zó nodig. Want, wij verkopen niet alleen kleren, maar ook aandacht en dat laatste is eigenlijk net zo belangrijk.”

De ReShare Store Groningen is gevestigd aan de Oosterstraat 41 en is van dinsdag tot en met vrijdag open van 10.00- 18.00 uur. Op zaterdag tot 17.00 uur.