Het was eigenlijk de bedoeling dat de mannen van de Ronde Tafel in december mee gingen helpen de nieuwe matrassen bij de members thuis te bezorgen. Maar de lockdown gooide roet in het eten. In plaats daarvan kwamen de Tafelaars nu bij ons langs om de matrassen coronaproof vanuit ons pand uit te delen.

Samenleving steunen

We maken bij een gezellig kopje thee nader kennis met Steven van Veen en Sebastiaan van Gulik van de Ronde Tafel 107. Steven vertelt dat er in Nederland maar liefst 200 Ronde Tafel serviceclubs bestaan, waarvan drie in Groningen. Het is een club voor jonge mannen, leeftijd tot 40 jaar, die van elkaars denkbeelden, inzichten en beroepen willen leren. Er wordt van de leden ook gevraagd iets te doen voor de samenleving. Sebastiaan: ‘We bedenken allerlei activiteiten waarmee we kunnen ondersteunen. Zo hebben we bij een bevriende wijnboer in Frankrijk voor een zacht prijsje champagne kunnen inkopen. In Nederland werden de flessen voor een flinke prijs weer verkocht en dit leverde mooie bijdragen op voor het goede doel.’

Goede bestemming

Quiet Groningen ontving al eerder een donatie van de Groningse Ronde Tafel. Daarna zocht Steven opnieuw contact met ons. Hij wilde graag meer weten over de problemen van armoede. En dacht met ons mee over bestemmingen voor de donaties. We vertelden hem dat we in onze gesprekken met members vaak horen over de behoefte aan een goed matras. Een nieuw matras is een veel te dure aanschaf, dit kunnen zij zich niet veroorloven. Mensen slapen daarom vaak op tweedehands, versleten en soms vieze matrassen, ook de kinderen.

De Ronde Tafel 107 doneerde voor dit doel een geweldige bijdrage van 2000 euro. Hierdoor waren we in staat om 20 kinderen blij te maken met een nieuw matras voor op de groei!