Door een gesprek met vrienden op een verjaardagsfeest raakte Koen de Groot, directeur van het Scandinavisch Dorp, geïnteresseerd in Quiet. Contact was gauw gelegd. ‘Wat is er nu mooier dan een hart onder de riem steken van mensen die het zo goed kunnen gebruiken,’ zegt Koen enthousiast, onderwijl roerend in zijn koffie.

Tekst: Arnold de Meijer, foto’s: Gerard Julsing

‘Het Scandinavisch dorp bestaat al sinds 1987. Het was een oud familiebedrijf. In 2001 heb ik het recreatiepark aan de rand van het Paterswoldse meer onder de rook van Groningen, overgenomen. Het ligt fantastisch in de buurt van de natuurgebieden De Onlanden, de Drentse Aa en de bossen van Eelde/Paterswolde. Naast ons restaurant, het Elanderhus, staan er zestien volledig houten Scandinavische hutten om te logeren.

Zoete haring

We begonnen met vijftien man personeel en nu, in de zomer, lopen er vijftig man rond,’ vertelt Koen trots. ‘In Scandinavische stijl serveren wij Scandinavisch georiënteerde gerechten en versnaperingen. Scandinavisch koken gaat om puurheid, simpelheid, vers en seizoensgebonden. Deens gebak, Deense gehaktballetjes, maar ook de typische zoete haring. Die heb ik leren eten op een familietrip op de Thorline naar Gotenburg. Tijdens het ontbijtbuffet werd er ook haring geserveerd. Ik ben gek op haring, maar toen ik een hap nam zei ik: ”Verrek hij is zoet.” In het begin is het wennen, maar nu vind ik ze heerlijk. Overigens: onze gerechten worden ook allemaal voorzien van een Scandinavische naam.’

Smörgåsbord

Elke eerste zaterdag van de maand is er een groot Smörgåsbord, een Scandinavisch 4-gangen buffet bestaande uit specialiteiten uit de Zweedse, Finse, Deense, Noorse en IJslandse keuken. ‘En elke keer hebben we over belangstelling niet te klagen,’ aldus Koen.

 

High tea

Het Scandinavisch dorp stelt Quiet elke maand een high tea of een drie gangen menu voor 2 personen beschikbaar. ‘Kijk,’ zegt Koen terwijl hij op het puntje van zijn stoel gaat zitten, ‘Met heel hard werken, ik maakte weken van 90 uur, heb ik een fantastische zaak opgebouwd. Niet iedereen heeft zoveel geluk. Als ik dan de mensen van Quiet die minder mazzel hebben zo een beetje kan helpen, hen een gelukkig moment kan bezorgen, hen kan ondersteunen, dan is mijn dag weer goed.’ ‘Jullie hebben zo wel genoeg informatie, hè.’ Hij staat op, zet zijn koffiekopje in de keuken en verdwijnt. Hij heeft het druk.