In Stadsnieuws van woensdag 17 juli een Quiet-artikel over Sociaal Atelier, een initiatief van onze trouwe sponsor Stichting Nexus Social Expertise.

Saad had zijn eigen kapsalon in Syrië, maar moest alles achterlaten toen hij anderhalf jaar geleden naar Nederland vluchtte. Inmiddels is hij een zeer welkome gast bij Quiet Community waar hij ‘members’ regelmatig van een gratis nieuwe coupe voorziet. Ook is hij kind aan huis bij Sociaal Atelier in Tilburg-Noord: een initiatief dat met veel liefde en lef ondersteuning biedt aan Tilburgers die het moeilijk hebben.

TEKST EN FOTO’S: ASTRID VAN DE WETERING

Elke vrijdag opent Sociaal Atelier Stokhasselt haar deuren in De Bloesem aan de Mascagnistraat 7 voor mensen die vastlopen in het dagelijks leven er er alleen niet uitkomen. Omdat ze financiële problemen hebben, geen contacten hebben, de taal onvoldoende spreken, niet met een computer overweg kunnen en de weg kwijtraken in de bureaucratische wirwar van reguliere hulpverlening en overheidsinstanties. Ook komen ze voor het naaiatelier. Ze maken de mooiste producten. Het is iedere week weer een gezellige drukte.

Ieder mens heeft kwaliteiten

Wilma Kuik is het kloppend hart van Eigenwijzer, de basis van Sociaal Atelier. “Ik heb MS en betaald werk zit er niet meer in. Dus ben ik blij dat ik hier mijn steentje kan bijdragen. Mooiste vind ik dat je mensen ziet opbloeien. Nadia bijvoorbeeld is van Marokkaanse komaf en kwam hier eerst met haar paperassen. Nu zet zij zich ook in als vrijwilligster, vooral als we een Arabisch sprekende tolk nodig hebben. Dát effect! Je doet iets voor iemand en die doet iets voor een ander. Dat gaat trouwens meestal vanzelf. Want ieder mens heeft kwaliteiten.”

Iets terugdoen

Zo ook Saad: “Ik heb een droom: mijn eigen kapsalon in Tilburg. Daarom doe ik de nodige ervaring op, hier en bij Quiet. Zo leer ik meer mensen kennen en leer ik de taal. Ik ben hun zó dankbaar! Het Sociaal Atelier helpt mij om te werken aan mijn toekomst en ik vind het geweldig dat ik iets terug kan doen in de vorm van een gratis knipbeurt!”

Authentiek betrokken

Ook Quiet-member Veronica is een deelnemer aan Sociaal Atelier: “Na mijn echtscheiding  moest ik het huis gedwongen verkopen en daardoor was er een gigantische hypotheekschuld, van meer dan twee ton. Ik ben nu aangewezen op de Voedselbank. De ondersteuning bij Sociaal Atelier is echt hartverwarmend. Het zijn authentiek betrokken mensen.”

Groeien

Sociaal Atelier is een project van Stichting Nexus Social Expertise. Initiatiefneemster Marianne van Wezel: “Wij werken niet met doelgroepen of targets. Wij werken voor en met ménsen en bieden een plek waar zij kunnen groeien, zonder dat ze een nummertje zijn, zonder drempels of stempels. Helaas ook zonder subsidie, we zijn volledig afhankelijk van sponsors en giften. Streven is om in Tilburg drie Sociaal Ateliers te runnen, in Zuid, Noord én West. Vooralsnog ontbreken daarvoor de middelen: we kunnen alle steun goed gebruiken!”

Over Sociaal Atelier

Heb je schulden, relatie- of opvoedingsproblemen, moeite met de taal, het invullen van formulieren of problemen met instanties? Dan ben je bij Sociaal Atelier aan het juiste adres! Loop gerust eens binnen aan de Mascagnistraat 7, elke vrijdag van 10.00-13.00 uur. Ook in Zuid is er een Sociaal Atelier: op dinsdag van 10.00-12.00 uur aan de Berglandweg 42. Bellen of mailen mag ook: 06-44836305 / info@nexus-se.nl, of kijk op www.nexus-se.nl.

Bovenste foto: Het team van Sociaal Atelier: Gül, Paul, Lonneke, Fadumo, Marianne, Wilma, Nadia. Vier vaste vrijwilligers ontbreken op de foto: Ency, Greet, Shokouh en Souada.

Foto hieronder: Kapper Saad wil in Nederland zijn droom waarmaken