Alhoewel het door corona bijna onmogelijk was om activiteiten te ontplooien, begint Quiet langzaam weer op te krabbelen. Ook dankzij de preventieve permanente luchtzuivering, is het mogelijk om kleinschalige activiteiten op te zetten. En dat is te merken.

Het geluid van tikkende hamers, tagende nietpistolen en het zachte zingen van elektrische schroevendraaiers is al van ver te horen. Een klein groepje dames is druk doende met gaas, plankjes, schroeven, riet, boomschors en stro, om een insectenhotel in elkaar te zetten.

‘Een vriend van mij bereidt het voor. Plankjes op maat, zijkanten, tussenstukjes en dakdelen, ’vertelt Elga Wierenga (54) vrijwilliger en initiatiefneemster van deze workshops. ‘Het is niet alleen een bijdrage aan biodiversiteit. Insecten zijn zo belangrijk voor het voortbestaan van bloemen, maar ook voor de diversiteit in de vogelstand.’ Ook voor de deelnemers zet het zoden aan de dijk.

Elga: ‘De deelnemers blijken ineens veel meer te kunnen dan ze zelf ooit hadden gedacht. “Ik maak iets, mijn inspanning levert een resultaat. “Dat is goed voor het zelfbeeld en mensen leren samenwerken. Daarnaast nemen vaardigheden en daarmee zelfstandigheid ook toe.’

Ondertussen stijgen uit de keuken hemelse geuren op van een stevige pasta/groentesoep. ‘Ik was nooit zo’n koker, ’vertelt vrijwilliger Wil. ‘Dankzij het gezonde kookboek, gemaakt door de gemeente Westerkwartier en door Quiet aan de members beschikbaar gesteld, ben ik het erg leuk gaan vinden.’

Als een meester-kok loopt hij door de keuken. Daar nog een beetje van in, dat er misschien nog bij. Na het vullen van de soepkommen laat iedereen het zich goed smaken. Wil geniet zichtbaar van zijn succes. Complimenten gaan over en weer. Zo gaat dat bij Quiet.