OMC Stichting Goede Doelen is jarenlang een trouwe sponsor van Quiet geweest. Eerder berichtten we al over de drive waarmee deze groep maatschappelijk betrokken vrouwen een groot aantal gesponsorde aanbiedingen voor onze members mogelijk maakte. Een van de gelukkigen is Helma, die van een nijpend ongemak werd verlost. Een feelbetterverhaal. 

Elke van Bezouw-Verhoeven van OMC vertelt hoe ze haar netwerk aansprak om iets voor Quiet te betekenen. “Toen wij op zoek gingen naar sponsors kreeg ik een enthousiaste reactie van Janneke van Lith-Verhoeven, die als oogarts verbonden is aan Lasik Centrum Oogchirurgen. Kort lijntje ja, want ze is mijn zus”, lacht Elke. “In eerste instantie dachten we aan een gratis behandeling met botox, omdat dat een luxe-ingreep is die voor mensen met weinig geld nooit haalbaar is. Maar die heeft slechts een tijdelijk effect, daar help je iemand niet écht verder mee. Zo kwamen we uit op een ooglidcorrectie, die heeft immers een blijvende impact.”

De aanbieding bleek in trek: ruim twintig members meldden zich aan voor de loting. Voordat er geloot kon worden, moest er eerst nog wel gekeken worden naar de technische haalbaarheid van ieders wensen. 

Knijpen

Uiteindelijk was Helma de gelukkige winnares. Voor haar kwam het aanbod als geroepen. “Je hoort regelmatig dat mensen het geen gezicht vinden, van die hangende oogleden. Dat speelde voor mij geen rol. Ik had echt heel veel last van vocht op mijn ogen waardoor mijn zicht voortdurend veranderde. Het gaf veel druk op mijn oog; als ik tv wilde kijken moest ik mijn rechteroog steeds dichtknijpen. Ik was al bezig geweest met een aanvraag om het vergoed te krijgen, maar dat hangt sterk af van je verzekering. De kans was klein, begreep ik, en ik was eerlijk gezegd nogal aan het verdwalen in de formulieren.”

Dat beeld wordt beaamd door Janneke van Lith-Verhoeven: “Er worden nog maar zelden ooglidcorrecties vergoed door de verzekeraars. Er gelden strikte voorwaarden en het moet echt zeer ernstig zijn om een vergoeding te krijgen. Klachten als hoofdpijn, drukkend gevoel en vermoeidheid gelden helaas niet.”  

Enorme opluchting

Goed, Helma mocht dus onder het mes in Boxtel. De ingreep onder plaatselijke verdoving was in een halfuurtje gepiept. “Ik heb nul pijn gehad, en meer dan wat paracetamol heb ik niet genomen.” Het resultaat mag er wezen. “Ik ben ontzettend blij dat ik dit heb mogen laten doen. Het is zo’n enorme opluchting voor me. Niet meer die vermoeide ogen, die druk… dat maakt zo’n verschil.”

Gunfactor

Oogarts Janneke is vertrouwd met dit effect. “Het is voor veel mensen een ingrijpend probleem, en dan is het mooi om te zien hoe ze er enorm van opknappen.” Ook mooi om te zien: de bos bloemen en het hart vol chocolaatjes waarmee Helma haar bedankte. Janneke: “Weet je wat ik nou het mooiste vond? Bij haar motivatie om mee te loten had Helma geschreven: Ik zou het graag willen, maar een ander gun ik het ook van harte. Dat past heel goed bij wat Quiet wil losmaken, of vergis ik me?”