Als kind is je verjaardag een van de meest bijzondere dagen van het jaar. Een heel jaar ouder! Weet je nog hoe veel dat vroeger was? Al weken voor de datum beginnen met aftellen, goed nadenken over welke cadeaus je zal vragen, voor je verjaardagspartijtje bedenken of je gaat zwemmen of toch een leuke picknick organiseert met spelletjes.

De avond voor je verjaardag kun je de slaap niet vatten en luister je heel stil of het geluid dat van beneden kwam je ouders waren die slingers aan het ophangen zijn. ’s Ochtends in je pyjama naar beneden om daar je dolgelukkige ouders in een versierde kamer te ontdekken en alle kleuren serpentine over je eigen stoel. Je pakt je cadeautjes uit en die middag sta je in de klas op een stoel terwijl iedereen voor je zingt en mag je de rest trakteren op wat lekkers.

Je was vroeger zo trots op je verjaardag! Aan die bijzondere dagen koesteren we allemaal warme herinneringen. Helaas is dat niet ieder kind gegund. Elk jaar kunnen ruim 60.000 kinderen hun verjaardag niet vieren, omdat hun familie er eenvoudigweg geen geld voor heeft. Zij krijgen geen cadeau, er hangen in hun huis geen slingers, ze krijgen geen taart en kunnen niet trakteren. Deze groep kinderen groeit op in grote armoede en als gevolg daarvan hebben zij een grotere kans op sociale uitsluiting. Uit schaamte voor hun situatie worden velen van hen op hun verjaardag ziek gemeld. Het niet vieren van hun verjaardag komt meestal nog eens bovenop andere dingen waar zij van uitgesloten zijn. Deze groep kinderen kan niet op muziekles, doen niet aan sport en gaan niet mee op schooluitjes.

Stichting Jarige Job geeft deze kinderen hun verjaardag terug. Opgericht in 2010 door Huib Lloyd en Barbara Kathmann, ter herinnering aan hun broer en zwager Job Lloyd. Daarnaast geïnspireerd door de eerste verjaardag van hun zoon, heeft de stichting een inventieve manier bedacht om een verjaardag tóch mogelijk te maken voor deze kinderen.

Stichting Jarige Job geeft geen geld maar een verjaardagsbox ter waarde van 35 euro. In deze box zitten cadeaus, slingers, ballonnen, taartmix en traktaties. Op deze manier kan de verjaardag gevierd worden en wordt de familie er bij betrokken om het weer een echt familiefeest te laten zijn. De ouders van het kind ontvangen de Jarige Job verjaardagsbox ruim voor de verjaardag van het kind. Zij versieren het huis, bakken een taart en zetten de traktaties voor op school klaar. Zo kunnen zij een verjaardag vieren zoals het hoort.

Vaak heeft de jarige zelf geen idee van het bestaan van Jarige Job, en dat is juist zo leuk aan het idee. Voor hem of haar is het een dag die ineens wel gevierd wordt, waarop hij of zij zich niet ziek hoeft te melden, zonder schaamte naar school kan om iets uit te delen en trots op de stoel kan staan als er gezongen wordt.

Stichting Jarige Job werkt samen met de Voedselbank en heeft op die manier kijk op de gezinnen die daadwerkelijk in financiële nood verkeren. Via de Voedselbank worden de anonieme boxen verspreid. Daarnaast is er samenwerking met andere hulpverlenende organisaties zoals Leergeld, Kinderhulp, Jeugdsportfonds, Jeugdcultuurfonds en Het Vergeten Kind. Kijk op: www.stichtingjarigejob.nl voor meer info over deze prachtige stichting, om te doneren of om vriend te worden. Gun deze kinderen die bijzondere dag, geef ze die warme herinneringen voor later.

Door: Esther Porcelijn