Stichting Dierenartspraktijk Maxidier vindt het welzijn van een dier erg belangrijk. Armoede mag geen argument zijn om je huisdier niet goed te verzorgen, of de hulp niet te bieden die het nodig heeft.” Maxidier stelt dan ook vier keer per jaar een kattensterilisatie beschikbaar aan de members van Quiet.

Tekst: Arnold de Meijer

Welzijn dier centraal

Kitty van der Terp, manager van Stichting dierenartspraktijk Maxidier, stelt in alles wat ze doet het welzijn van het dier centraal. “Het kan en mag niet zo zijn dat de armoede van het baasje leidt tot onnodig dierenleed,” vertelt zij in haar sober ingerichte spreekkamer. “Ik ben zelf ook opgegroeid in armoede maar bij ons waren wel altijd dieren. We zorgden er goed voor. Veel van onze klanten hebben een uitkering, zitten in de schuldsanering of staan onder bewind. Een bezoekje aan de dierenarts is nagenoeg onbetaalbaar. Dus gaat men niet. Om dit te voorkomen zijn we Maxidier begonnen. Door geen duur kantoor te hebben of grote voorraden geneesmiddelen aan te leggen en geen dierenartsen per uur in te huren, kunnen we de kosten laag houden.”

Lage kosten

“Veel dierenartsen hebben een ander kostenplaatje. Verdienen is dan een belangrijk onderdeel. Bij ons niet. Door de kosten laag te houden kunnen wij ook goedkoper leveren. Het dier staat bij ons altijd centraal. Behandelen tegen vlooien hoeft niet standaard elk jaar. Het kan behandeld worden als het dier ze heeft. We werken graag drempelverlagend. Bij ons geen witte jassen. Voor veel mensen is het moeilijk om hulp te vragen. Daardoor krijgen dieren niet de hulp die ze nodig hebben. Vervelend voor het dier maar ook voor zijn baasje. Door geldgebrek kon hij of zij niet eerder komen. Wij hebben daarover geen oordeel. Wij helpen zo goed mogelijk.”

Gratis sterilisatie

“Bij Quiet zit ook onze doelgroep. Door dit contact hopen we ook op meer bekendheid voor Maxidier. We bieden de Quiet members elk kwartaal een gratis castratie of sterilisatie van katten aan. Alle daar uit voorkomende kosten en nabehandelingen bij eventuele complicaties, zijn ook voor onze rekening. Het dier heeft zijn baas niet gekozen. Maar volgens ons heeft hij wel recht op een goed leven. Armoede mag daarin geen beperking zijn en daar maken wij ons sterk voor,” vertelt Kitty, terwijl zij ondertussen Lucas, een kitten van 6 weken eens lekker knuffelt. Lucas is in ieder geval in goede handen bij Maxidier.