Bij de lancering van Quiet Groningen in 2017, was Marjo Jans, mid vijftig, meteen geraakt door de doelstelling van Quiet. “Dat spreekt mij aan, daar wil ik een bijdrage aan leveren,’ dacht zij en meteen ging zij aan de slag.

Tekst: Arnold de Meijer

“Armoede is altijd verschrikkelijk. Ik dacht ik moet iets met mijn creativiteit doen, dus ik ben verjaardag dozen gaan maken voor kinderfeestjes,’ vertelt Marjo vanaf de bank in haar gezellig ingerichte huis in Tynaarlo. “Daar zit werkelijk alles in, taart, ranja, knutselspullen voor 6 kinderen, slingers, een spelletje, een kleurplaat. Zelfs aan de uitnodigingskaartjes is gedacht.’ Het eerste jaar dat de dozen beschikbaar waren, werden ze met open armen ontvangen en kinderen gingen met stralende gezichtjes naar huis.

Helpen van een ander

‘Van huis uit ben ik opgegroeid met het helpen van een ander. Het is voor mij heel normaal om te delen. Iedereen die het beter heeft dan een ander zou dat moeten doen. Ik maak bijvoorbeeld standaard dozen voor alleenstaande vaders en/of moeders en omdat ik creatief ben, maak ik ook veel dingen zelf. Ook de kleurplaten ontwerp ik zelf. Dit past bij mij. Mijn man (Ron Jans) is vaak weg en ons leven is best wel onregelmatig. Dozen maken hoeft niet op een vaste tijd, maar kan ik doen wanneer ik er tijd voor heb.’

Thema’s

In de loop der tijd is Marjo gaan werken met thema’s. ‘Volgens mij spreekt dat kinderen meer aan. Thema’s die ik gebruik zijn: Disney, Auto’s, Planeten, Panda, Frozen en natuurlijk FC Groningen,’ zegt zij lachend. Ze neemt ons mee naar de voordeur. In de gang staan circa twintig dozen klaar voor de members van Quiet. Elke doos keurig in een mooi inpakpapiertje, voorzien van een sticker met daarop: dames, heren, jongen, meisje, thema en leeftijdscategorie.

Mee doen en gezien worden

‘Het is natuurlijk erg mooi dat Quiet er is en helpt om armoede te verlichten, maar het is absurd dat dit in ons land nodig is. Maar…volgens mij zijn er veel meer mensen die dingen willen doen. Waar het om gaat is dat mensen in armoede weer mee doen en gezien worden. Dat we elkaar inspireren en zo bijdragen tot meer besef van eigenwaarde.’

 

Aanbieding sieraden

Als wij van Quiet op het punt staan om weg te gaan en de dozen in de auto te stapelen, zegt Marjo dat zij in de aanloop naar de decembermaand nog een aanbieding heeft: ‘Sieraden maak ik ook. Het lijkt mij leuk om deze gratis aan te bieden aan members.’  Dat zou geweldig zijn voor in onze Quiet Inloop!