De Quiet Community krijgt al vanaf dag één warme steun van tal van Tilburgse culturele organisaties. Met regelmaat van de klok bieden zij – inmiddels samenwerkend in de Cultuuralliantie – onze Members de mogelijkheid er even uit te breken door een gratis bezoekje aan een voorstelling, optreden, evenement of expositie. We zetten ze voor je op een rijtje.

Het aanbod van Theaters Tilburg – niet toevallig gevestigd aan de Schouwburgring – is heel gevarieerd. Heel wat Members hebben er al kunnen genieten van toneel, cabaret, dans en allerlei soorten muziek.  Theater De Nwe Vorst,  in een monumentale villa aan de Willem II straat (foto hierboven), is een echt cultuurhuis. Jonge makers en gevestigde namen op het gebied van theater, dans en muziek zijn in dit intieme theater aanraakbaar voor het publiek. Nog zo’n mooi gebouw is dat van bioscoop Cinecitta, even verderop in dezelfde straat. In dit gerenoveerde monument komt de echte filmliefhebber aan zijn trekken. Ook theatergezelschap Het Zuidelijk Toneel sluit aan in de rij culturele sponsoren; het verzorgt uiteenlopende spraakmakende voorstellingen op diverse locaties.

Poppodium 013 behoeft eigenlijk geen verdere introductie; een lange lijst wereldsterren heeft ooit opgetreden aan de Veemarktstraat. Met de recent vergrote zaalcapaciteit zal die alleen maar langer worden. PaRaDoX aan de Telegraafstraat is ook een hotspot, maar dan voor jazzliefhebbers uit Nederland en ver daarbuiten; talloze groten uit de jazzwereld bespeelden het podium van de intieme zaal.

Optredens te over bij de deelnemende festivals. Incubate beleefde in september 2016 zijn vierde editie; dit avontuurlijke cultuurfestival biedt – verspreid over 20 locaties – vooruitstrevende muziek, beeldende kunst, debat, film en theater. Festival Mundial is al decennialang een toonaangevend multicultureel festijn. Inmiddels neergestreken in De Spoorzone biedt het tweedaagse evenement in juni een kleurrijke mix van cultuur en culturen.

Ook de musea doen van harte mee. Bezoekjes aan het Textielmuseum aan de Goirkestraat en het Natuurmuseum Brabant aan de Spoorlaan waren ’vroeger’ al verplichte kost voor de Tilburgse schooljeugd. Sindsdien nooit meer terug geweest? Je zult versteld staan van de metamorfose die beide musea hebben ondergaan; met alle interactieve mogelijkheden verveel je je geen moment. Bijzonder is ook De Pont, het museum voor hedendaagse kunst, om de hoek bij het Wilhelminapark. Je waant je bij binnenkomst al in een andere wereld, een oase van rust, ruimte en schoonheid. De gloednieuwe vleugel, speciaal voor film, fotografie en videokunst, biedt extra mogelijkheden voor onthaasting.

Factorium Podiumkunsten vervult een spilfunctie in de kunsteducatie in Tilburg en Goirle. Voor lessen, cursussen en workshops in zowat elke culturele discipline ben je hier aan het goede adres. Last but zeker not least noemen we de bijdragen van Bibliotheek Tilburg. Saai, zeg je, al die boeken? Je loopt achter: je vindt er véél meer informatie, amusement en interactiviteit dan ooit tevoren.

Mocht jij als Quiet-member in aanmerking willen komen voor de cadeautjes van de genoemde organisaties, klik dan zeker de vakjes ‘Tickets’ en ‘Boeken, films en muziek’ aan in je voorkeuren. Je krijgt dan automatisch de aanbiedingen in je mailbox.