In Stadsnieuws van 23 mei een Quiet-artikel over een zeer welkome sponsoractie.

Het is het één of het ander. Voor mensen die moeten rondkomen van zeer weinig geld is dat een waarheid als een koe. Een kapotte wasmachine of een versleten matras is dan een groot probleem. Dit verklaart dan ook de grote respons die Quiet kreeg op de aankondiging dat een twintigtal gesponsorde hotelmatrassen zouden worden verdeeld. Maar liefst 213 van de ruim 1.100 members wilden meeloten. Uiteindelijk zouden elf van hen in de prijzen vallen. Aan het Quiet Actieteam de fijne taak om de matrassen af te leveren bij hun collega-members. Op Grote Matrassendag, woensdag 16 mei, vertrok er vanuit de Boomstraat in alle vroegte een busje voor een vreugdevolle ronde langs de gelukkigen.

Onder hen ook Quiet-boegbeeld Eric Rugebregt. Verdacht? “Nee hoor, we hebben de lidnummers zonder naam ingevoerd in een lotingsite op internet en die wijst random nummers aan”, horen we bij Quiet. Eric zelf kan erom lachen: “Ja, je voelt je altijd een beetje bezwaard, maar ik win eigenlijk nooit iets. En het is zeer welkom!”

Hartverwarmend

Dat geldt ook voor een andere gelukkige, zij vertelt: “Ik heb een chronische rugaandoening en dan is het heel belangrijk dat je goed ligt. Mijn matras kwam van de kringloop. Daar kun je vaak prima spullen vinden, maar in mijn specifieke geval is het toch behelpen. Maar ja, een goed nieuw matras, dat kan ik me gewoon niet veroorloven. En de regels om via de bijzondere bijstand zulke dingen aan te schaffen zijn streng. Daarom was ik dolblij toen ik hoorde dat ik in aanmerking kwam. Wat een uitkomst! En tof ook dat zo’n bedrijf dit voor ons doet.”

Esther Croes, bij Quiet verantwoordelijk voor de sponsoring, is blij dat het bedrijfsleven de members van Quiet zo welgezind is. “Het is hartverwarmend. Zo hebben we eind vorig jaar donaties ontvangen van Vollenhoven Olie en Claassen Transport, die we ook gericht inzetten om dit pijnpunt te verlichten. En ook de bijdrage van de Kiwanis gaan we binnenkort daarvoor inzetten.”

Aanschaf onhaalbaar

De 20 matrassen die nu bij de Quiet-members werden afgeleverd, zijn afkomstig van Innovabed Contract Bedding. Dit vanuit Leiderdorp opererende bedrijf belevert grote partijen in de internationale gastvrijheidsindustrie zoals hotels, cruiseschepen en bungalowparken en richt zich normaliter niet op particulieren. Maar nu wel. Directeur Bernie Thépass: “Eerlijk gezegd had ik nog nooit van Quiet gehoord. Toen wij van onze klant Safari Resort Beekse Bergen de vraag kregen voorgelegd om een bijdrage te doen, hoefden we daar toch niet over na te denken. Ik begreep dat Dirk Lips van het overkoepelende Libéma Quiet een warm hart toedraagt, dat was voldoende voor ons. Voor de een is de aanschaf van een goede matras vanzelfsprekend, maar er is ook een groter wordende groep voor wie dat niet zomaar haalbaar is. Of zeg maar gerust onhaalbaar. En dan is het fijn dat wij kunnen bijdragen aan deze vorm van armoedeverzachting. Zeker als je hoort hoeveel animo er was en hoe enthousiast de winnaars zijn. We wensen Quiet veel succes met het goede werk en wellicht kruisen onze wegen zich in de toekomst nog wel eens. Mochten er zich kansen aandienen, dan weet ik Quiet te vinden.”

Op de foto boven Tonnie en Marco van het Quiet Actieteam in de startblokken voor de Grote Matrassendag. Hieronder Eric Rugebregt, een van de gelukkige winnaars.

De formule van Quiet

Quiet Community Tilburg stelt momenteel 1.100 members in staat om eens per maand een gratis dienst, product of verwennerij te kiezen via een digitale marktplaats. Die kan bestaan dankzij de belangeloze medewerking van zo’n 350 lokale sponsors. Als er speciale acties zijn – zoals nu met de matrassen – wordt steevast loting toegepast. Ook stimuleert Quiet – door een sfeer van vertrouwen en respect te creëren – members om hun talenten te (her)ontdekken en in te zetten.

Deze combinatie van armoedeverzachting en ‘empowerment’ wordt momenteel uitgerold door heel Nederland. Er zijn al QC’s in zeven gemeenten of regio’s.