Member Jos (65) is een imponerende man. Groot en sterk komt hij het kantoor van de Quiet Groningen binnen. Jarenlang heeft hij als sociaal geograaf allerlei projecten geleid, tot er iets bij hem brak. Hij zag alleen maar beperkingen.

Tekst: Arnold de Meijer

“Dat kan ik toch niet, was mijn credo. Daar werd ik erg somber van, depressief. Mijn vader was altijd in tuinen bezig dus het zit in mijn genen. Ik deed een opleiding tot hovenier. Ik werd vrijwilliger bij Landschapsbeheer Groningen en in Domies Toen in Pieterburen.”

Crisis

Vervolgens belandt Jos in een crisis. “Dan ga je over jezelf nadenken, raak je verstrikt in somberheid en depressiviteit. Maar je blijft proberen het te hanteren met medicijnen en gesprekken. Dat beperkte me in mijn werk. Ik voel me bij opleidingen en tussen veel mensen vaak niet op mijn gemak. Maar Marjan van Quiet stimuleerde me om de training ‘Buitengewoon zijn’ te gaan volgen. Deze training werd aan 3 members gratis aangeboden. Natuurlijk kan ik thuis blijven zitten, maar daar wordt het ook niet beter van.”

Buitengewoon zijn

“Ingrid Koetsier die de training geeft (buitengewoonZijn.nu) praatte met me over hoe ik in het dagelijks leven stond, waar ik tegen aan liep en wat dat betekent aan krachtverlies. Het gevoel ‘dat kan ik niet’ werd in mijn dagelijks leven steeds groter. Met behulp van krachtkaarten leerde ik om niet in beperkingen te denken, maar in mogelijkheden. Tijdens de training krijg je elke keer een ander maatje en die vertel je dingen. Dat is een lang proces, want uiteindelijk moet je het zelf doen.”

 

Bloembommen

Onderdeel van de training was als afsluiting een project of een activiteit. “Op basis van Guerrilla gardening bedacht ik dat het maken van zaadbommen wel een leuke activiteit zou kunnen zijn voor de wijk Lewenborg. Bij Guerrilla gardening worden braakliggende terreinen beplant of bezaaid en straattegels gelicht voor planten. Van wilde bloemenzaadjes, kleipoeder, zand, compost en water maak je balletjes, je laat deze een aantal dagen drogen en dan kun je ze uitwerpen.”

          

Bommen los

“Ik ben in gesprek gegaan met Platform Golvend Lewenborg waar ideeën voor de wijk geplaatst kunnen worden. Zij waren zeer enthousiast en bestelden de materialen voor de bloemzaadbommen. Via hun netwerk hebben twee groepen van kinderen de zaadbommen gemaakt. De bommen zijn inmiddels los.”

 

       

 

Dichter bij mezelf

“Al met al was dit erg goed voor mijn zelfbeeld. Ik heb nieuwe mensen ontmoet en heb er veel plezier aan beleefd. Wil je iets op de wereld zetten dan moet je er op uit en zelf actie ondernemen. De training heeft mij zeker gestimuleerd. Mijn kring en netwerk is vergroot. Het is best heel moeilijk om de drempels die je zelf opwerpt te slechten. Ik ben me er meer van bewust geworden en kan er beter mee omgaan. Het heeft mij zeker geactiveerd en heeft me dichter bij mijzelf gebracht,” aldus Jos.