Ruim twintig members van Quiet verzamelden zich op de parkeerplaats bij Ni Hao in het Stadspark voor de training als voorbereiding op de Menzis vier mijl van Groningen in oktober. Aan hun voeten de door Decathlon geschonken schoenen. Onder bezielende leiding van Elham van Decathlon werd bij het hertenkamp begonnen met rek- en strekoefeningen, een goede warming up voor de intervaltraining. ‘Onze inzet is een verandering in het leefpatroon, waar beweging een normaal onderdeel wordt van het leven van alledag, ’aldus de trainster. ‘Er is zelfs een groep die naast deze wekelijkse training ook nog op een ander tijdstip traint. Mooi!’

       

Vervolgens liep iedereen zijn rondjes om de vijver. ‘Mijn benen verzuren wat sneller door mijn leeftijd, dus mijn pauzes zijn wat langer,’ aldus de oudste deelnemer. Met krachtige passen holde een forse man geheel in het wit en een prachtige rode baard, rond de vijver.  ‘De schoenen zitten fantastisch’, roept een jongedame die met een loop als een gazelle regelmatig anderen inhaalde. Een van deelnemers had zelfs haar hond meegenomen, die enthousiast een aantal rondjes meeliep. ‘Mijn moeder is een echte doorzetter,’ zegt de zoon van een van de lopers. Vol bewondering kijkt hij naar de overkant van de vijver waar zijn moeder in mint kleurig T-shirt rondloopt.

Na een klein uur zat de training erop. Thea van Quiet had voor iedereen een banaan meegenomen. ‘Na zo’n inspanning heb je echt het idee dat je hem verdiend hebt en smaakt hij stukken beter,’ zegt een van de deelnemers terwijl hij het zweet van zijn voorhoofd veegt. Volgend week weer.