De sfeer van een ouderwetse gezellige bruine kroeg komt je tegemoet als je de deur opent van de Ugly Duck in de Zwanestraat. Eigenaar Rutger van der Weerd (52) komt met uitgestoken hand naar ons toe. “Willen jullie koffie?’ Het voelt als een warme douche.

Tekst: Arnold de Meijer

‘Wij hebben er bewust voor gekozen om de sfeer van een warme huiskamer te handhaven,’ vertelt Rutger terwijl hij de koffie serveert. ‘Kijk, dit café is 35 jaar geleden opgericht door drie studenten en ik heb het in de afgelopen 21 jaar omgevormd tot een eetcafé met eten en drinken voor een betaalbaar bedrag. Daarnaast schenken wij 70 speciale bieren.

Ugly Duck

De naam Ugly Duck is door de studenten bedacht. ‘Er was al een zaak met als naam ‘De Mooie Zwaan’, dus wat is dan mooier als tegenhanger dan het lelijke eendje. Wij hebben dat concept gebruikt. Zo hebben we bijvoorbeeld het Dagobert Duck menu voor 10,80 Euro, terwijl dat normaal 16,50 kost.’

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit Rutger in het bloed. Toen hij 50 werd heeft hij het geld dat hij kreeg geschonken aan Beatrix Kinderziekenhuis. Het bedrag dat in de fooienpot zat in de Nacht van de Fooi, is door hem verdubbeld en aan een goed doel geschonken.

Delen

‘Financieel gaat het mij goed, dus waarom zou ik niet iets goeds doen voor een ander die het minder heeft. Bij Quiet weet ik dat het echt terecht komt bij de mensen die het echt nodig hebben. Het is rechtstreeks van mens tot mens. Het gaat er niet om wat je hebt, maar wat je er mee doet. Wij hebben afgelopen jaar 20 eetbonnen van 25 euro beschikbaar gesteld en nu geven we ze opnieuw. En het mooiste is: de mensen genieten. Op onze eigen kleine manier hebben we mensen toch een leuk moment bezorgd. Het zou fantastisch zijn als meer ondernemers aan Quiet denken. Uit eten gaan is voor een aantal mensen de gewoonste zaak van de wereld , maar voor de Quiet members is dat niet zo vanzelfsprekend. Maar het tovert elke keer weer een glimlach op het gezicht van mensen die het niet zo ruim hebben. En daar doe je het voor.’