Afgelopen vrijdag verscheen er een artikel in In De Buurt Den Bosch over het bijzondere concert van Iris Hond op 23 november, waar maar liefst 300 members van Quiet Den Bosch van mogen meegenieten:

Of we fan zijn van Iris Hond? Jazeker! En na zaterdag 23 november helemaal. De pianiste geeft die dag een bijzonder concert in Den Bosch: Quiet Winter Concert. Daarmee wil ze Bosschenaren die het moeilijk hebben een onvergetelijke avond bezorgen. “En”, zo zegt ze, “het doel is om twee werelden te verbinden. Alle Bosschenaren zijn van harte welkom.”

Het concert wordt georganiseerd door Iris’ foundation (Music For Shelter Foundation), Theater aan de Parade en Maaspoort Sports & Events. Quiet Den Bosch is ook nauw betrokken. In Den Bosch leven ruim 8.000 huishoudens onder de armoedegrens. Quiet probeert armoede te verzachten door deze huishoudens iets extra’s te geven. Dat doen ze via middelen of diensten waar de mensen normaal geen geld voor hebben. Quiet ken je misschien wel van het magazine ‘Quiet 500’, dat is uitgebracht als tegenhanger van de ‘Quote 500’. Tijdens het concert speelt Iris onder andere de prachtige muziek van Ludovico Einaudi en €2,50 per ticket gaat naar haar foundation.

Iris Hond
De artieste weet als geen ander hoe onzeker het leven soms kan zijn. “Ik ben als 14-jarige het huis uitgegaan om aan het conservatorium te studeren. Ik kwam door omstandigheden op straat terecht. Dat had helemaal fout kunnen gegaan, maar daklozen hebben mij beschermd en erdoorheen getrokken”, vertelt de pianiste openhartig.

Iets terugdoen
Ze wil nu iets terugdoen. “Ik draag de mensen die het moeilijk hebben zo’n warm hart toe. Weet je wat het is: ik weet vanuit mijn achtergrond hoe het er in het leven aan toegaat. Mensen lopen elkaar zo makkelijk voorbij. Het is juist heel waardevol om even een gesprek te hebben en aandacht te geven.” Op 23 november krijgen de Quiet-members alle aandacht die ze verdienen. Volgens Iris kan dat zomaar hun leven veranderen. “Het doet iets met je gevoel van waardigheid als je even in het zonnetje wordt gezet. Ook de mensen die geen geld hebben voor het theater, wil ik een mooie avond geven.”

Verbinding
Het allermooiste van Iris’ concert? “Dat twee werelden elkaar ontmoeten. Er is ook een reguliere kaartverkoop, dus elke Bosschenaar is welkom. Mijn doel is om te zorgen voor verbinding; dat de reguliere kaartkopers verhalen horen van de mensen die naast ze zitten, en andersom.” Iris geeft vaker concerten voor mensen die het minder breed hebben. “Als je de reacties van de mensen dan ziet… Dat is zo mooi, ze zijn ontzettend dankbaar. Op zo’n avond komen emoties vrij waarvan ze niet meer wisten dat ze die hadden. Het maakt altijd zoveel indruk op me, de mensen maken zoiets nooit mee.” Hoe Iris denkt dat het Bossche publiek 23 november reageert? “Mijn ouders zijn Brabants en mijn oom heeft een winkel in Den Bosch, dus ik kom er weleens. Ik merk dat Brabanders lieve en warme mensen zijn. De mensen die een kaartje kopen, krijgen een intiem concert. Ze horen mijn persoonlijke verhaal. Dat is net even wat anders dan zo’n grote concertzaal.”

Twee werelden in één
Iris vervolgt: “Mijn vader zei van de week iets moois: ‘Ik leer zoveel van je en het mooiste dat ik heb geleerd, is dat ik nooit meer aan iedereen voorbij loop’. Dat wil ik ook bereiken met het concert; ik hoop dat de mensen na afloop alle aandacht voor elkaar hebben, liefde aan elkaar geven en het besef krijgen dat je door even te praten zo’n verschil in iemands leven kan maken. Het wordt echt een heel bijzondere avond waarin twee werelden elkaar ontmoeten. Ik hoop dus dat mensen een kaartje kopen om erbij te zijn.”

https://indebuurt.nl/denbosch/doen/iris-hond-geeft-een-bijzonder-concert-in-den-bosch-het-is-een-onvergetelijke-avond-voor-ze~91426/