Tientallen jassen blijven achter in cafés na sluitingstijd. Soms vinden ze hun rechtmatige eigenaar terug, maar vaak is dat niet het geval. Wat doe je ermee? Weggooien of kan er ook iets nuttigs mee gebeuren?

Joyce Vetter wist er wel raad mee en zamelde de jassen van enkele cafés in. Ze mobiliseerde vrienden en familieleden, wasten alle exemplaren, checkten ze en doneerde ze vervolgens aan Quiet Den Bosch.

Schoon aan de haak
Een prachtig idee, maar makkelijker gezegd dan gedaan. Alle jassen moesten gewassen worden. En lukte het haar om de ruim 150 jassen op tijd schoon en droog bij Quiet Den Bosch te krijgen? Joyce voegde daad bij woord en schafte kledinghangers, -rekken en veel wasmiddel aan en ging aan de slag.

 

 

Ik raakte even in paniek dat het qua tijd en materiaal niet allemaal in de wasmachine zou passen. Maar het is, met hulp, toch gelukt.

Quiet Den Bosch
En zo gebeurde het dat er op Valentijnsdag tijdens de inloop bij Quiet Den Bosch ruim 150 jassen in allerlei kleuren en maten keurig uitgestald hingen te wachten op een nieuwe eigenaar. De jassen voor Bosschenaren die het financieel zwaar hebben. Joyce: “De mensen van Quiet Den Bosch hebben een oproep gedaan met de vraag wie binnen de community een nieuwe jas nodig heeft. Zij kunnen die gratis ophalen. De kosten? Daar draaien we zelf voor op. Ik zou het niet over mijn hart krijgen om er geld voor te vragen.”

 

Kaplock
Dat Joyce op dit goede doel kwam, is niet heel verwonderlijk: ze werkt bij Kaplock. Dit bedrijf wordt gerund door twee jonge ondernemers die jassendiefstal proberen tegen te gaan: de ondernemers hebben een systeem bedacht waardoor bezoekers van een kroeg een jas vast kunnen zetten. Hierdoor is diefstal praktisch onmogelijk.