Oké, momenteel is Laura Kuppens (48) klant bij de Voedselbank. Maar bij de pakken neerzitten, da’s niks voor haar. Als ‘member’ van Quiet Community stak ze meteen de handen uit de mouwen.

Laura beleefde in april een bijzondere introductie bij Quiet Community. Dankzij het Herman van Veen Arts Center mochten er 25 Quiet-members gratis met een bus naar landgoed De Paltz bij Soest. Daar kregen zij een rondleiding, een lunch en spetterende voorstelling van de liedjesshow De Radiodagen. “Dat vond ik zó geweldig; dat een sponsor dat allemaal organiseert voor mensen die het niet breed hebben is hartverwarmend. Iedereen had een topdag.”

Oprechte interesse

Voor Laura kreeg dat uitje nog een prettig vervolg. Haar jongste zoon Victor (12) kreeg een week later de kans op een  meet & greet met zijn idool Herman van Veen. Laura: “Hij is helemaal wild van dat nummer Opzij, opzij, opzij. Het was geweldig hoe Herman alle tijd nam. We hadden een Kabouter Paltz-boekje bij ons, en dat heeft hij uitgebreid gesigneerd. Hij was oprecht geïnteresseerd in Victor, we hebben nog uitgebreid poffertjes met hem gegeten.”

Zulke uitstapjes kan zij zich, als klant van de Voedselbank, normaal gesproken niet permitteren. Hoe dat zo gekomen is? “Da’s een lang verhaal. Na mijn echtscheiding ben ik aangewezen op een wajong-uitkering. Ik weet hoe moeilijk het is om van heel weinig te moeten rondkomen. Als er kinderen in het spel zijn, is dat extra pittig. Je wilt dolgraag dat je kind volop kan meedoen. Dat het gelukkig wordt.”

Nieuw venster

Als gediplomeerd pedicure volgde ze een werktraject van de gemeente. Met de opleiding tot medisch pedicure hoopt ze – als de financiële tegenwind eenmaal luwt – meer mogelijkheden te hebben als zelfstandig ondernemer. Geen eenvoudige opgave, omdat ook de bureaucratie de nodige obstakels opwerpt. Eén ding is zeker: Laura zit niet graag stil.

Haar lidmaatschap van Quiet Community heeft weer een nieuw venster geopend. Laura: “De formule van Quiet spreekt mij heel erg aan. Ik had bij mijn inschrijving meteen zoiets van ‘zij regelen van alles voor mij, ik wil iets terugdoen’. Je vraagt je af: wat kan ik nou doen om de armoede te verzachten?” Het antwoord was snel gevonden. Laura zegde toe om tijdens de dinsdagse Quiet-inloopochtend vijf members een gratis pedicurebehandeling te geven.

Familiegevoel

De première was best spannend. Laura: “Ik was gek genoeg best zenuwachtig. Normaal doe ik mijn werk aan huis, maar nu voelde het toch als een soort optreden. Een examen. Daar was ik snel overheen, hoor. De reacties waren heel fijn.” Die première heeft Laura alleen maar enthousiaster gemaakt. “Je krijgt hier echt een familiegevoel, je krijgt veel vertrouwen. Het liefste zou ik iedereen bij Quiet gratis behandelen. Met bijna 900 members en hun gezinnen is dat alleen niet zo realistisch, haha. Maar goed, de gedachte dat je elkáár helpt en bekrachtigt, daar krijg ik energie van en daar wil ik ook graag energie in steken.”

Op de foto’s zie je Laura aan het werk, terwijl Victor trots poseert met zijn idool én zijn gesigneerde boek.