Naima is een Quiet-member van het eerste uur en kon in haar moeilijkste momenten de hulp van de community goed gebruiken. Nu het beter met haar gaat, wil ze graag haar talenten inzetten om iets terug te doen.

TEKST: MARLIES VAN RANDWIJK

Bezoek op dinsdag de inloopochtend van Quiet Tilburg en je treft een hechte club mensen die er voor elkaar zijn. Het is een plek waar elke nieuweling welkom is. Niemand komt onopgemerkt binnen, iedereen krijgt een kopje koffie of thee met een stuk taart aangeboden. In een hoekje zit een groepje dames te kletsen in het Arabisch. Een van hen is Naima (40), sinds enkele maanden stagiaire bij de Quiet Community. Met haar positieve mentaliteit en haar kennis van de Arabische taal hoopt ze een nieuwe doelgroep te kunnen helpen. “Om optimaal te kunnen meedraaien bij Quiet, moet je in het Nederlands uit de voeten kunnen. Ik wil graag bewerkstelligen dat mensen écht deel kunnen uitmaken van de community.”

Schaamte

Quiet is er voor alle mensen in armoedesituaties, maar de een vindt de weg makkelijker dan de ander. Zo is het voor mensen met een niet-westerse achtergrond,  vanwege een taalbarrière of hun beperkte netwerk, niet eenvoudig hun isolement te doorbreken. En als ze eenmaal wegwijs zijn in het systeem , weerhoudt -net als bij autochtone Nederlanders- schaamte hen ervan om hulp te vragen. Terwijl volgens de cijfers van het CBS het aandeel van niet-westerse huishoudens met een langdurig laag inkomen bijna zes keer zo groot is als dat van autochtone Nederlanders.

Schijn bedriegt

Naima’s missie is om ervoor te zorgen dat mensen met een islamitische achtergrond geen drempel ervaren, en om ze binnen Quiet verder op weg te helpen. Ze wil het taboe op armoede bij deze groep doorbreken, laten zien dat ze er niet alléén voor staan. “In de islamitische wereld is de schaamte over armoede groot. Binnen de familie helpt iedereen elkaar, maar naar buiten toe wordt de schijn opgehouden. Je wilt niet dat de buurt weet in wat voor situatie je eigenlijk leeft. Terwijl de buurvrouw misschien net zo arm is als jij bent.”

Naima spreekt uit ervaring: “De eerste keer naar de Voedselbank was zwaar. Ik kwam bekenden tegen en schrok me rot. Zij volgens mij ook. Ik vroeg me af: moet ik dit gaan uitleggen of juist niet? Zij begrepen het niet en zeiden dingen als ‘je ziet er altijd zo leuk uit’!” Zij krijgt dat vaker te horen. Haar geheim: ze struint graag de rommelmarkten of tweedehandswinkels af om vervolgens thuis te komen met de mooiste kleding voor een prikkie.

Iets terugdoen

Naima kwam via de schuldsanering bij de Voedselbank terecht en daardoor bij de eerste 250 leden van de Quiet Community. Ze heeft er veel aan te danken. “Ik was net bevallen, had een goedkope babyfoon die kapot ging en kreeg dankzij de Quiet een nieuwe. Net als een gloednieuwe pannenset, die ik op dat moment heel goed kon gebruiken. Al mijn pannen waren kapot. Ook maakte ik met mijn familie een paar mooie uitjes naar de Efteling en Beekse Bergen.”

Nu het beter met haar gaat wil ze graag iets terugdoen. Yvette ten Brink van Quiet zag Naima’s potentie en vroeg haar het team van de sponsorwervers te versterken. Haar kennis van de Arabische taal – ze is een ‘Kruikenzeiker’ met Marokkaanse roots – komt regelmatig goed van pas in de contacten met potentiële sponsors van islamitische huize.

Luisterend oor

Ook in de contacten met aspirant-members is er een toegevoegde waarde. “Denk aan mensen uit Syrië en Irak die nog niet zo lang in Nederland wonen. Ik merk dat zij vooral hun hart willen luchten. Het gaat over schulden, relatieproblemen, stress, ziektes. Kortom, alle problemen die samenhangen met armoede. Ik weet waar ze het over hebben, heb het zelf meegemaakt. Ik bied een luisterend oor en probeer ze op te peppen door positief te blijven. Ik had zelf het geluk dat ik sterk in mijn schoenen stond, een grote familie heb die mij steunde en mijn weg kon vinden naar de maatschappelijke organisaties. Als je niet zo lang in Nederland woont, ben je niet bekend met de mogelijkheden. Van het IMW hadden ze bijvoorbeeld nog nooit gehoord, terwijl zij hen juist verder kunnen helpen. Daarbij geef ik tips hoe ze geld kunnen besparen door hen te wijzen op moestuinen, tweedehandswinkels of rommelmarkten in de buurt. En natuurlijk laat ik zien hoe het platform van de Quiet precies werkt, zodat mensen zélf weten hoe ze kunnen reageren op de aanbiedingen. Het aanbod is zo breed en het zou zonde zijn als dat aan hen voorbij gaat. De nieuwe leden maken er ook dankbaar gebruik van. Ook zij willen heel graag iets terugdoen. Binnenkort geven ze voor de medewerkers van de Quiet een etentje met zelfgemaakte gerechten uit hun thuisland. Iets betekenen voor een ander, dat wil toch iedereen?”

Bij de foto: Naima met haar zoon Zakariya.