Harrie Beaumont, hotelier in Wijck, is gegrepen door het Quiet-virus dat zich nu in hoog tempo in Maastricht verspreidt. Enthousiast vertelt hij over zijn betrokkenheid.

Als voorzitter van de stichting Stille Armen Maastricht ben ik ongelooflijk trots op onze vrijwilligers die zich al jaren actief inzetten voor armoedeverlichting. Voor mensen die het minder hebben dan anderen en die vaak tussen wal en schip zijn geraakt. Je kunt sneller dan je denkt in een armoedesituatie terecht komen. En dat heeft meestal directe en diverse oorzaken… geen werk hebben, een echtscheiding, allerlei tegenslagen en domme pech. Ik ben nog steeds enthousiast als ik zie dat we anderen kunnen helpen. Soms is aandacht al genoeg. Met onze stichting en het onlangs opgerichte Noodfonds proberen we schrijnende gevallen te helpen met goederen en diensten.”

Weer meedoen

Het initiatief om in Maastricht een Quiet Community te starten ondersteunt Harrie van harte. “Toen ik hoorde van het plan en vervolgens de Quiet 500 las wist en voelde ik dat ik hier graag aan wil meewerken. Ik was met name geraakt door het uitgangspunt van vertrouwen, het niet afdwingen van een tegenprestatie. De mensen in armoede zijn al moe gebeukt door allerlei regels en voorschriften. En ik zag vanuit de ervaringen in Tilburg dat mensen zich zelf hervonden, steviger in hun schoenen stonden en vanuit zichzelf weer gingen meedoen in de maatschappij.  Dan hebben ze weer een doel in hun leven en krijgen ze weer plezier en energie!”

Netwerk inzetten

De volgende stap is voor Harrie dan ook volstrekt logisch. “Ik werk graag mee als Quieteer! Niet alleen als sponsor met het gratis aanbieden van diensten en producten, maar ook als ambassadeur van de nieuwe Quiet Community Maastricht. Ik gebruik mijn netwerk om de Community te laten groeien, vertel waar het kan over Quiet. Ik zet mensen aan het denken door ze de Quiet 500 – niet voor niets ‘de glossy die schuurt’ genoemd – te laten lezen en maak collega-ondernemers enthousiast en laat iedereen graag zien hoe verrassend simpel het is om iets bij te dragen.”

Ervoor gáán

Harrie heeft zich een bijzonder doel gesteld. “Mijn droom is het om Wijck, het mooie stadsdeel van Maastricht, Quiet-proof te maken. Hoe mooi zou het zijn als elke ondernemer of bewoner als sponsor of supporter zou willen bijdragen. Als iedereen een kleine inspanning levert, kunnen we een divers aanbod delen met mensen, ónze mensen, die het even minder hebben. Dat zou fantastisch zijn. Ik ga er in ieder geval met volle overtuiging voor!”