Bij de members van Quiet Community Tilburg is er een grote behoefte aan goede fietsen. Supporter Berrie van Mier speelt een mooie rol bij de realisatie van het ‘fietsenplan’.

TEKST: NICK J. SWARTH

Armoede heeft hij zelf eigenlijk nooit gekend. Berrie van Mier (60), geboren en getogen in de Tilburgse wijk Loven, komt uit een gezin met vier kinderen. Zijn vader was boekhouder, dus er was een redelijk inkomen. “Ik had een vriend, bij wie ze het thuis niet breed hadden”, herinnert hij zich. “De vader was een fabrieksarbeider. Maar als je vriendjes bent, is dat op die leeftijd geen reden om elkaar anders te behandelen.”

Armoede was iets wat anderen overkwam. Zijn leven volgde een ander spoor. Hij ging studeren en kreeg een baan in de automatisering. “Mijn vader kon zich er niet toe zetten om nog aan een computer te beginnen. Maar hij zag er wel het belang van in en zette mij aan tot de keuze voor de automatisering. Dat is het vak van de toekomst, zei hij terecht. Na mijn opleiding heb ik 27 jaar orderadministratie gedaan. Op den duur ging de lol eraf. Ik heb toen een contractje gesloten met het bedrijf, zodat ik kon stoppen.”

Gevoelige snaar

Berrie realiseerde zich pas op latere leeftijd, dat de gammele boot van de armoede aan hem voorbij ging, maar dat anderen minder geluk hadden. Drie jaar geleden las hij in de krant een stuk over de Quiet Community. Die stond toen nog in de startblokken. In het artikel kwam de Tilburgse Nicky van Keulen aan het woord. Nicky, toen 12, speelde de hoofdrol in een aflevering van het IKON-programma Mensjesrechten. Opgroeien in armoede is niet leuk, vertelt ze daarin, maar toch is ze best gelukkig, want ze is creatief en kan genieten van kleine dingen.

Het krantenartikel raakte bij Berrie een gevoelige snaar. “Het raakt me als kinderen door de armoede van de ouders niet meekunnen en daarom gepest worden”, zegt hij. Hij wierp een blik op de website van Quiet en meldde zich aan als sponsor.

“Nadat ik was gestopt met mijn baan begon ik een eigen bedrijfje in fietsreparaties, gewoon aan huis. Als sponsor van de Quiet verzorgde ik eenmaal per maand een onderhoudsbeurt van een fiets.”

Als een trein

Van het een kwam al snel het ander. Op een gegeven moment belde Quiet. De wijkagent had zeven fietsen om weg te geven. Die moesten nodig worden opgeknapt. Dat was het startschot voor Operatie Fiets, om het zo maar te zeggen. De opgeknapte exemplaren vliegen de deur uit. Quiet polste de community: wie heeft er nog een fiets nodig? In twee dagen kwamen er 150 aanmeldingen.

“Ik woon in de Armhoefse Akkers”, vertelt Berrie. “Ik plaatste op de Facebook-pagina van de wijk een oproep: heeft er iemand nog oude fietsen in de schuur staan? Dat liep meteen als een trein. Soms komen ze met drie fietsen tegelijk binnen! Vaak kinderfietsen, maar ook gewone. Als de fiets al te roestig is wil ik hem niet. Bij twijfel laat ik ze foto’s opsturen. Soms roepen mensen dat het een hartstikke mooie fiets is en dan is het een hoop oud roest!”

Blije gezichten

Hij heeft er inmiddels zo’n 50 à 60 opgeknapt voor Quiet. In één jaar. Misschien meer, bekent hij, maar hij telt ze niet en het gaat zo snel. Het opknappen duurt van drie kwartier tot drie uur. Daarna krijgen ze een flinke poetsbeurt, zodat ze er netjes uitzien. De mensen komen ze bij hem ophalen.

“Ik zie graag blije gezichten”, lacht Berrie. “Heel soms wordt er een afgewezen. Zo kwam er ooit een vrouw in een mantelpakje. Ze zag de fiets en vond ‘m ontoonbaar. Daar kon haar kind toch niet op fietsen! De week erop kwam er een ander kind, dat er wel blij mee was.”

Zelf leren

Fietsen zijn vaak duur in het onderhoud. “Stel, je hebt een lekke band. Een fietsenmaker plakt niet meer. Die zet er gewoon meteen een nieuwe binnenband op. Dat kost je al snel 25 à 30 euro. Zo is het plan ontstaan om een cursus ‘zelf banden plakken’ aan te bieden. Dat spaart veel geld uit. Ook kun je leren hoe je een ketting moet smeren, de rem moet afstellen of de lampjes vervangen.”

Om dit plan te verwezenlijken werkt Quiet samen met kringloopbedrijf La Poubelle. Op dit moment wordt er hard gezocht naar geld. “Ik hoop dat we met subsidie die baan kunnen creëren”, zegt Berrie. “Want dat geld is hard nodig. Hopelijk krijgen we het voor elkaar!” Werken voor Quiet vindt hij leuk. “Soms krijg ik een cadeautje, een bierpakket of zo, als dank voor mijn inzet. Maar voor mij zelf hoeft het verder niet zo te worden gevierd. Voor mij is het genoeg als ik zie dat mensen blij zijn!”

Bij de foto: Voor zijn vele inspanningen voor het Fietsenplan krijgt supporter Berrie van Mier een attentie uit handen van Quiet’s Yvette ten Brink.