De supporters van Quiet Community vormen een bont gezelschap. Het ene moment biedt een miljonair nederig zijn diensten aan, de volgende dag meldt een ervaringsdeskundige zich om mensen in armoedesituaties te verrijken met zijn kennis en drive.

Zijn naam zal Tilburgse fijnproevers bekend in de oren klinken. Nog maar een jaar of zes geleden was Ivan Otten (40) een van de drijvende krachten achter de restaurants Sjieque en Aan Tafel. Uit het verwennen van de gasten haalde hij veel plezier, maar het ondernemerschap bleek ook valkuilen te kennen.

Ivan kukelde er met open ogen in. Het resultaat was dat hij in de schuldsanering terecht kwam en zijn leven een nieuwe richting moest geven. Het was even zoeken, maar het is gelukt. Een stilteretraite, ver weg van internet, bracht hem de rust om zich te heroriënteren. Nieuwe inzichten ook.

Weggooien

“Kelderen is niet erg, het kan zelfs mooi zijn. Als het maar meteen weer omhoog gaat, als bij een skateramp. Ik heb leren waarderen wat er is, om te kijken naar wat je mogelijkheden zijn, ondanks de tegenslagen. Zo gooi ik nooit meer iets in mijn winkelmandje waarvan ik weet dat het toch niet opgaat. Restjes vries ik in of voer ik aan de vogels.”

Weggooien doet hij nog wel, maar dan op een ander niveau. “Ik heb geleerd om uit alle dingen die je meemaakt alleen de dingen te behouden die voor jou waardevol zijn. De rest moet je weggooien, geen energie aan verspillen.” Die symboliek zit ook in de naam van het initiatief waarmee hij anderen verder hoopt te helpen: Netto, palindroom van zijn naam, met een vette punt erachter. Eronder: zelfredzaamheidscoach & ervaringsdeskundige.

Het helpen verleerd

Kortom, Otten heeft de zaken kunnen omkeren en is er nu klaar voor om anderen te steunen met zijn ervaringsdeskundigheid. Wat hem betreft is het tijd voor een omslag. “Kijk, als je buurman in de ellende zit, is diep vanbinnen toch je eerste reactie: hoe kan ik helpen, kom maar eens eten? Toch onderdrukken we dat. Waarom?”

Bij Quiet Community wil Otten mensen coachen om de weg naar de juiste hulp te vinden en het beste te halen uit de mogelijkheden. Samen sta je sterker, dat idee. “We zijn het directe helpen verleerd. Kijk, dat er bepaalde protocollen zijn, dat begrijp ik. Het komt alleen maar al te vaak voor dat beslissers zich zodanig vastklampen aan de regels, dat ze de meest simpele oplossing niet meer zien. In de praktijk zie je vaak dat een instantie en een klant samen verstrikt raken in een web. Heb ik zelf ook meegemaakt in mijn schuldsaneringstraject. Voor je het weet zit je met z’n allen te handelen vanuit je ego, en niet meer vanuit jezelf. Dan stapelen de misverstanden zich op, terwijl één direct persoonlijk contact zoveel kan oplossen.”

Vasthoudendheid

Elke maand wil hij enkele mensen gericht begeleiden. “De eerste stap is: rust, rust, rust, rust creëren. Zoveel mogelijk armoedestress wegnemen. Want daar wordt niemand gelukkiger van, ook schuldeisers niet.”

Zelf heeft hij veel baat gehad bij een transparant online-systeem waarin je eenvoudig je schuldtraject kunt volgen. Met een vroege signalering van problemen valt veel onheil te voorkomen, weet hij. Hij wil graag met Quiet-members in gesprek over de hulp die hij – belangeloos – zou kunnen bieden.

“Denk aan reageren op brieven en aanmaningen, samen bellen met instanties. Ik ga mensen meegeven hoe belangrijk het is dat je zelf de regie over je eigen leven neemt, en die niet bij anderen neerlegt. Dus ook niet bij mij, nee. Ik wil graag als ervaringsdeskundige mijn kennis en vaardigheden inbrengen, zodat mensen zichzelf kunnen redden. Neem bijvoorbeeld mijn vasthoudendheid. Ik ga niet weg voor ik een antwoord heb. Dat heeft mij al heel wat opgeleverd.”

Ivan Otten straalt bij het vooruitzicht van zijn activiteiten voor Quiet.  “Is dat zo, ja? Weet je wat het is? Ik onderneem nu vanuit mijn hart. Dat is zó’n winst. Elke dag is een fijne dag.”

Meer over Netto.

Wil je meer weten over het werk en de filosofie van Ivan Otten, kijk dan op nettoleven.nl.