Feitelijk kan het iedereen gebeuren. Van een riant jaarsalaris en een mooie koopwoning naar een bijstandsuitkering, een enorme schuld en een pasje voor de Voedselbank. Het overkwam ook Quiet-member Renate.

TEKST: ASTRID VAN DE WETERING

Renate (43) is huisarts en had ooit een eigen praktijk. Als gevolg van een vechtscheiding, verloor ze deze en is haar huis onder de hamer gegaan. Nu zit ze met een restschuld van meer dan twee ton te kijken. Renate: “De scheiding van mijn gewelddadige ex-man is in alle opzichten zeer gecompliceerd en traumatiserend verlopen. Voor mij en voor mijn kinderen. Er waren diverse aangiftes, tientallen rechtszaken en we hebben nog steeds een ‘omgangsondertoezichtstelling’ van Jeugdzorg. Vooral dat laatste valt me erg zwaar, de druk die ze al jarenlang op die kinderen zetten om tegen hun wil toch verplicht contact met vader te moeten aangaan. Waar ik volkomen machteloos in sta. Op een gegeven moment trok ik het gewoon allemaal niet meer.”

Geen mantelzorg meer

Samen met haar kinderen moet ze nu rondkomen van een bijstandsuitkering. “Mijn ex betaalt wat alimentatie, maar die wordt ingehouden op de uitkering. En ik moet maandelijks die schuld afbetalen bij de hypotheekbank, dus houd ik weinig geld over. De Voedselbank biedt zeker uitkomst. Veel erger vind ik dat ik ook geen geld meer heb om naar mijn moeder te reizen. Zij is dementerend en ik was jarenlang haar mantelzorger. Helaas kan ik dat nu niet meer zijn, omdat ik het geld voor de trein simpelweg niet meer heb.”

Gewóón leven

Het liefst zou Renate weer aan het werk willen, maar de gemeente raadt dit af. “Omdat ze nog in onderhandeling zijn met de hypotheekbank. Qua werkperspectief kan ik dus niet vooruit, terwijl mijn werk altijd belangrijk voor me was. Het is toch een stuk van je identiteit. Ondertussen heb ik vaak een dagtaak aan gedoe en geregel met advocaten, Jeugdzorg, noem maar op. Mijn doel is nu om te overleven. En gewóón kunnen gaan leven. In alle rust eten koken voor de kinderen, helpen met huiswerk, die dingen.”

Er af en toe op uit gaan zit er nauwelijks in voor Renate. Daarom biedt Quiet soms een stukje ontspanning. “Deze week bijvoorbeeld kreeg ik kaartjes voor een kindercabaretvoorstelling. Leuk voor de kids! Daar doe ik het voor.”