Van Groningen via Nijmegen en Maastricht naar Den Bosch: binnen vier dagen 470 kilometer per fiets en te voet afleggen. Vincent Roes (26) uit Den Bosch vraagt met deze actie aandacht voor stille armoede in Nederland en steunt daarmee ook Quiet Den Bosch.

Quiet Den Bosch is onderdeel van de landelijke Quiet Community en zet zich lokaal in om armoede te verzachten en aandacht te vragen voor dit onderwerp. Dit jaar zet Vincent zich voor de derde keer in voor een zelfgekozen doel. Zo liep hij eerder de Nijmeegse Vierdaagse voor het KWF en zette hij zich met zijn studievereniging in voor Metakids.

“Vorig jaar wist ik al dat ik dit jaar een soortgelijke actie op wilde zetten. Omdat vanwege corona de Vierdaagse niet doorgaat, heb ik zelf een alternatieve route bedacht. Het leek me een goed idee om van Groningen via Nijmegen naar Maastricht te gaan, om zo een groot stuk van Nederland aan te doen. Ik vind het leuk mijn eigen grenzen te verleggen en daarmee meteen aandacht te vragen voor sociale ongelijkheid”, vertelt Vincent.

“Ik draag graag bij aan bewustwording over het onderwerp armoede en ging op zoek naar een duurzame oplossing. Bij Quiet vond ik dat: zij helpen mensen die nu in een moeilijke situatie zitten en door hun aandacht is er ook hulp voor de toekomst.”

Op dinsdag 20 juli start Vincent met zijn eerste tocht. Dan fietst hij de 200 kilometer van Groningen naar Nijmegen. De volgende dag loopt hij van Nijmegen naar Panningen (ongeveer 70 kilometer) en 22 juli de 70 kilometer van Panningen naar Maastricht. Hij sluit zijn Vierdaagse af met een fietstocht van Maastricht naar Den Bosch (130 kilometer). Tijdens de fietstochten wordt hij bijgestaan door vrienden. Hij is al een tijdje aan het trainen. “Ik probeer altijd van Nijmegen naar mijn ouders in Den Bosch te fietsen en ik ben eelt aan het kweken zodat ik geen blaren krijg tijdens het lopen.”

Tijdens zijn tocht doet hij vier ‘Quiet’ steden aan: Groningen, Maastricht, Nijmegen en Den Bosch. Deze steden hebben hun eigen Quiet community, die zich samen met lokale ondernemers inzetten om armoede onder burgers te verzachten: met een gratis etentje, een kopje koffie met een Bossche bol, kaartjes voor een theatervoorstelling of een bos bloemen. Iedereen die iets overheeft voor een ander kan meedoen.

“Nu wij weer de kans krijgen om uit ons sociale isolement te komen, is het belangrijk om te bedenken dat sommigen altijd in een sociaal isolement leven omdat zij niet de middelen hebben om een terrasje te pakken of naar een festival te gaan”, schrijft Vincent op zijn Instagram. Vanuit zijn opvoeding heeft hij meegekregen dat het belangrijk is om anderen te helpen. Hij wil, naast zijn studie neurobiologie in Nijmegen, ook iets terugdoen voor de maatschappij.

 

 

 

Naast studeren probeer ik mezelf uit te dagen via inzamelingsacties. Het aandacht hebben voor anderen is een kernwaarde voor mij.”

“Steeds meer verenigingen hebben moeite met het behouden van vrijwilligers, maar toch merk ik bij mensen ook de behoefte om ergens bij te horen. Ik hoop dat mijn actie mensen laat samenkomen en dat zij op hun eigen manier iets voor een ander kunnen betekenen. Zo wil ik mijn steentje bijdragen aan het stimuleren van solidariteit en het kweken van saamhorigheid”.

Meedoen aan de actie van Vincent? Elke bijdrage is welkom, ga naar: www.gofundme.com / Go the distance for Quiet Den Bosch.

Tekst: Marjolein Borgers