In Stadsnieuws van woensdag 17 januari 2018 een Quiet-artikel over de kracht van member Leonie en haar dochter Maartje.

Dat mensen in armoedesituaties hun kracht en talenten (her)ontdekken is een van de speerpunten bij Quiet Community. Bij Leonie van Baast is dit ‘empowerment’ overbodig. Het overleven zit bij haar namelijk in de genen.

Van die talenten gaf Leonie (54) kort voor kerst nog een staaltje ten beste. “Iemand wees me op een wedstrijd voor singer-songwriters die Peerke Gebruikte Meubels samen met café Berlijn organiseerde. Die was al binnen drie dagen, dus het was een hele uitdaging om nog een lied te schrijven en in te studeren.” Met haar gitaar toog Leonie richting Peerke. “Ik was heus wel een bietje zenuwachtig, zeg maar”, bekent ze, “maar ik ben wel zover dat ik zulke dingen dúrf.” Haar kerstlied over eenzaamheid en saamhorigheid bleek een traantjestrekker en werd beloond met de prijs van de deskundige jury én de publieksprijs.

Budgetproblemen

Leonie staat er sinds het overlijden van haar man Ad in 2014 alleen voor. Of niet? “Vergeet mijn kinderen niet! Die zijn mijn alles.” De twee oudsten zijn al enige tijd het huis uit, de jongsten – een drieling – zijn vijftien. Hun komst zette indertijd de financiële huishouding op zijn kop. “De luiers, de Nutrilon, dat kostte vele honderden euro’s per maand méér dan we hadden berekend. En Ad verdiende als heftruckchauffeur natuurlijk niet echt veel. Dan leef je van kinderbijslag naar kinderbijslag, daarmee konden we dan de gaten weer een beetje vullen.”

Daarna wierp een hernia van haar man en het gebrek aan vervangend werk het gezin financieel verder terug. “Op een gegeven moment zit je met de kinderbijslag het gas en licht te betalen, zodat je net niet afgesloten wordt.”

Durven vragen

In 2013 werd bij Ad kanker geconstateerd. Ondanks het geldgebrek en het verdriet van het ziekteproces liet Leonie zich niet uit het veld slaan. Zo schreef ze een handzaam boekje, Leef lekker met weinig geld, met tientallen tips voor mensen met een krappe beurs. “Het kwam uit kort voordat Ad overleed. Hij was er zo trots op dat het gelukt was.”

Het was maar een van de vele acties die Leonie in de loop der jaren heeft ondernomen om mensen in armoede een houvast te geven, variërend van een groentenruilbank tot een speciale Facebook-pagina met ruim 9.000 volgers. “Ik vind: voor armoede hoef je je toch niet te schamen? Wees open. En durf te vrágen. Daarmee bedoel ik niet dat je álles maar moet vragen. Ik heb mijn trots.”

Sterker maken

De strijdbaarheid is erfelijk. Dochter Maartje (15) is net als haar moeder de schaamte voorbij en wil graag iets betekenen voor jongeren in armoedesituaties. Ze won eerder een prijs voor het idee om een website te maken met info en budgettips voor die doelgroep. Die is nu volop in ontwikkeling.

Leonie is apetrots op haar kinderen: “Ik wil ze sterker maken in de maatschappij, dat ze actief met een probleem aan de slag gaan, niet bij de pakken neerzitten. Als dat dan lukt, dat ráákt je als moeder.”

Bij de foto’s :

* Quiet-member Leonie durfde de uitdaging om mee te doen aan de wedstrijd voor singer-songwriters wel aan.

* Maartje treedt in de voetsporen van haar moeder en begon een website voor jongeren in armoedesituaties.

Over Leonie & Maartje

In haar lied Nooit meer alleen breekt Leonie een lans voor saamhorigheid: ‘Laten we samen een lichtje zijn, laten we schijnen voor hen die eenzaam zijn, samen nooit meer alleen’. Op haar Facebook-pagina (leeflekkermetweiniggeld) vind je tal van tips en acties voor mensen met een klein budget. De website van dochter Maartje vind je op minderbedeeldejongeren.jouwweb.nl.