Door: Arnold de Meyer

“Een glimlach op het gezicht toveren van iemand die het minder heeft”, zo omschrijft de bedrijfsleider van Beachclub Kaap Hoorn hun betrokkenheid als sponsor bij de Quiet. Dat past precies in de filosofie van de Quiet Community.

“Stille armoede is vreselijk,” zo begint Irene Maris (28) haar verhaal aan de gezellig drukke stamtafel van Beachclub Kaap Hoorn. Na een gevarieerd leven in de horeca, van barkeepster tot eigenaar van twee etablissementen in Spanje, is zij een jaar geleden neergestreken in Groningen aan de Hoornsemeer. Beachclub Kaap Hoorn is een grote, modern ingerichte horecagelegenheid aan de waterkant van het Hoornsemeer met een enorm terras, sun-beach en allerlei mogelijkheden voor buitenactiviteiten. “Iedereen moet bij ons wat van zijn of haar gading vinden. Het gaat erg goed met ons bedrijf en wij vinden dat de mensen er omheen het ook goed moeten hebben. Wij richten ons niet alleen op de rijkeren, maar juist ook op de andere kant.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

“Wij zijn heel bewust bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hier in de buurt zit bijvoorbeeld Maartenshof, een verzorg- en verpleegtehuis voor ouderen. Wij halen ze twee keer per jaar op en verzorgen een lunch. Wij proberen zoveel mogelijk verschillende doelgroepen te bereiken. Of liever: we willen voor iedereen wat goeds doen.”

Stille armoede

Volgens Irene heeft stille armoede enorme gevolgen. “Je kunt bijvoorbeeld nooit eens je vrienden trakteren en voelt je daar best wel rot bij. Door onze sponsoring van de Quiet stellen wij hen in staat om ook eens met hun vrienden of familie uit eten te gaan. Ongeveer twaalf keer per jaar stellen wij een diner-bon (hoofdgerecht en twee consumpties voor maximaal 6 personen) beschikbaar aan de Quiet. Het mooie van de Quiet is, dat het een helpende hand is voor hen die het echt nodig hebben. Gewoon van mens tot mens.  Onze insteek daarbij is dat we een glimlach op het gezicht van de mensen willen toveren. Als je de blijdschap ziet en de dankbaarheid uit de ogen kunt lezen, dan weet je waarvoor je het doet.”  

Geluksmoment

Dat het gewaardeerd wordt mag blijken uit een van de reacties van iemand die bij Kaap Hoorn gegeten heeft.  Hij schreef: “Wij zijn gisteren naar Beachclub Kaap Hoorn geweest met zes man om te eten. Het was zeer geslaagd en heel gezellig en het eten was lekker! Bedankt daarvoor. We hebben zeer genoten van jullie actie, heel erg bedankt!!”  

“Daar doen we het dus voor!” aldus Irene Maris.