Kinderen die niet zo goed zijn in taal, kunnen soms wel een helpende hand gebruiken. Clemens Bennink hoefde dan ook niet lang na te denken toen één van de projectleiders van de Quiet Community hem hiervoor benaderde. Met veel plezier vertelt de gepensioneerd docent Nederlands over zijn werk met de kinderen uit groep 7 van basisschool de Triangel aan wie hij belangeloos bijles geeft.

De kinderen die les krijgen van Bennink, komen vooral uit gezinnen waar de financiële middelen te beperkt zijn om bijles te kunnen betalen. Hij is er nog maar net mee begonnen, maar nu al enthousiast. “Ik geef twee keer per week een uur bijles aan kinderen uit groep 7 en daar is ook de school heel blij mee”, vertelt Bennink. “Het zou mooi zijn als ook mensen uit bijvoorbeeld de ICT of met een technische achtergrond iets dergelijks zouden doen, zodat leerlingen zich alvast kunnen oriënteren op deze branches. Laat hun maar eens zien hoe je bijvoorbeeld een brommer opknapt.”

Bennink doceerde tijdens zijn loopbaan onder meer op de School voor Kunst, Cultuur en Media van het ROC op Stappegoor. Hij heeft altijd Nederlands gegeven op mbo-, hbo- en universitair niveau, nooit eerder aan basisschoolleerlingen. “Daarom moet ik opletten dat ik het niet te moeilijk maak”, lacht hij, “maar ik controleer steeds of ze me hebben begrepen. Ik vind het leuk, die kids. Ze zijn enthousiast en nieuwsgierig, stellen veel vragen en reageren spontaan. Voor mij is het ook een avontuur. Ik besteed vooral aandacht aan grammatica, werkwoordspelling en woordenschat. Het gaat om twee groepen, één van dertien en één van veertien kinderen, en ongeveer eenderde is van buitenlandse afkomst.”

De docent Nederlands roept anderen op om zijn voorbeeld te volgen. “Er zou een pool van docenten moeten komen die nog een paar uur per week iets willen doen. Voor een gepensioneerde zelf is het ook goed om nog steeds verplichtingen te hebben. Daarbij vind ik onderwijs heel belangrijk. Je ziet het aan ‘Parijs’; ik ben ervan overtuigd dat die aanslagen niet hadden plaatsgevonden als die jongens genoeg aandacht hadden gekregen. Dan ligt zo’n Syrisch avontuur niet voor de hand.” Met het geklaag van ‘veel Nederlanders’ over vluchtelingen kan Bennink evenmin veel. “Een vijandige houding leidt tot helemaal niets, hooguit tot grotere problemen”.

Lesgeven iets voor u?
Kunt u ook bijles geven of vindt u het leuk kinderen te leren zelf hun fiets te repareren? Wilt u uw ICT-kennis overdragen? Mail dan naar info@quiet-archief.nl. Verschillende scholen hebben behoefte aan kluspappa’s of taalopa’s. Op onze ‘marktplaats zonder geld’, de Quiet Community matchen wij vraag en aanbod.