Inmiddels draait Quiet Den Bosch alweer anderhalf jaar. En met succes. Sinds de lancering telt de community ruim 400 ingeschreven members (huishoudens) en zijn er 120 sponsoren die belangeloos hun bijdrage leveren. En dan zijn er nog de vrijwilligers, waaronder ook members.  

Het idee achter Quiet is dat members mogen genieten van een uitje of dienst, zonder een wederdienst te hoeven verlenen. Toch willen members soms graag actief hun steentje bijdragen. Vanuit zichzelf. En Quiet stimuleert dat, bijvoorbeeld omdat het de members zelf kansen biedt.

Een voldaan gevoel
Zoals bij Eva, een van de members. Zonder werk maar met een administratieve opleiding vroeg zij of ze iets kon betekenen voor Quiet. Nu helpt ze met administratieve klussen. Eva: “Ik ben een workaholic. Maar dit betekent veel meer voor mij dan werken alleen. Ik kom weer uit huis, ontwikkel mijzelf en leer nieuwe mensen kennen. Dat is toch dé manier om naar een betaalde baan te komen? Ook draag ik indirect mijn steentje bij aan meer plezier voor de mensen die in armoede leven. Een goede zaak. Mensen zien het trouwens aan me: ik ben veel gelukkiger, voldaan. Ik ben dankbaar voor deze kans.”

 

 

Quiet voelt als familie, als een warm bad

Ook Fieke deelt graag haar ervaring: ”Ik ben vrijwilliger geworden om verschillende redenen. Ten eerste vind ik het leuk om anderen een glimlach te bezorgen. Daarnaast lever ik graag een bijdrage als vorm van waardering. Ook hou ik van regelen en organiseren, nou, daar kan ik mijn ei in kwijt bij de inloopochtenden op vrijdag. Voor mij is Quiet als familie, een warm bad. Iedereen maakt weleens mindere tijden mee, dan geldt het motto: samen staan we sterk. Zo ervaar ik het hier. Binnenkort wordt mijn ‘functie’ uitgebreid en ga ik mee naar de voedselbank om klanten daar attent te maken op Quiet. Ja, ik krijg hier veel energie van.”

Kanjers
Het is de rode draad als je de members spreekt en vraagt naar hun beweegredenen om zich voor Quiet in te zetten. Het gevoel gezien te worden en van betekenis te zijn voor anderen, doet mensen goed en geeft zelfvertrouwen. Toen de community onlangs verhuisde naar de Bank van Leening staken velen de handen uit de mouwen. Ook Mo, hij was een van de zeven members die die dag holpen: “Ik ben blij eindelijk eens wat terug te kunnen doen met mijn handen. De kanjers die hier werken zijn altijd zo aardig, in goede en slechte tijden. Voor mij is het heel belangrijk dat Quiet bestaat, meedoen en tussen de mensen zijn is belangrijk voor me.”

Yvette Hurkens, communicatieadviseur bij Quiet herkent het maar al te goed: “Uit de quotes spreekt bij allen een stuk versterking. Juist de ontmoeting, het samen dingen doen en de aandacht zorgen voor meer zelfvertrouwen. Onderschat niet hoe belangrijk het is om mee te draaien in de maatschappij. Als je het financieel niet breed hebt, is dat lastig. Quiet bemiddelt tussen de member en de sponsors, maar zorgt ook voor verbinding. ”

Bedrijvigheid
Met de verhuizing achter de rug is Yvette trots op hun nieuwe stek: “Na een fijne tijd in de Triniteitstraat zijn we nu huisgenoot van Babel, in de Bank van Leening. Behalve een prachtig gerestaureerd pand, is het ook een plek met veel bedrijvigheid. Dé plek voor de inloopochtend iedere vrijdag!”