Het volgen van een cursus is voor members geen vanzelfsprekendheid. Maud Jansson en Hermine Carpay brachten daarom de cursus ‘Vrouwen Versterken Vrouwen’ onder de aandacht bij Quiet. Tot grote vreugde van een aantal members.

Maud vertelt: “Samen met Hermine Carpay ben ik betrokken bij VVAO. Een netwerk van hogeropgeleide vrouwen, dat zich hard maakt voor economisch zelfstandigheid en het ‘empoweren’ van vrouwen. Vanuit het besef dat dit voor iedereen belangrijk is, zeker ook voor anders opgeleiden of kwetsbare vrouwen, hebben we de cursus Vrouwen Versterken Vrouwen ontwikkeld. Bedoeld om zelfbewuster en met meer zelfvertrouwen in het leven te staan, je eigen kracht te ervaren en je eigen weg te durven bewandelen. Ik vroeg of Quiet hier wellicht belangstelling voor had. Ze hoefden er niet lang over na te denken. Sterker nog, bij Quiet hadden ze al wat mogelijke kandidaten op het oog.”

Waarom zou ik erheen gaan?
Een daarvan is Diana. Ze vertelt: “Eigenlijk twijfelde ik. Ik ben een assertieve dame, ik weet wat ik wil en kan goed voor mezelf opkomen. Waarom zou ik daarheen gaan? Aan de andere kant: je steekt er altijd wat van op. En dat bleek ook. Met hele praktische oefeningen werkten we aan ons zelfbeeld en zelfvertrouwen en hoe je met stress omgaat. Ik vond het ook interessant om te zien hoe gesprekken soms lopen. Zo schiet ik weleens in de verdediging, terwijl dat helemaal niet nodig is. Ook kan ik soms fel overkomen, terwijl ik het niet zo bedoel. Het is goed om je hier bewust van te zijn en beter mee om te leren gaan. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn vriend, dochter en omgeving. Ik kijk echt uit naar de vervolgcursus.”

Ook Quiet-member Marit volgde met veel plezier de cursus. “Ik grijp eigenlijk alles aan wat me helpt om te groeien. Door omstandigheden heb ik enkel een mavodiploma. Dat maakt me soms onzeker. De deelnemers van de cursus Vrouwen Versterken Vrouwen waren best divers qua achtergrond. Ieder heeft haar eigen verhaal en verleden. Sommigen kende ik wel van Quiet, maar nu je elkaar nog beter kent schept dat een band én weet je dat je niet de enige bent die weleens worstelt met bepaalde thema’s en spanningen. Je leert van elkaar, je krijgt nieuwe inzichten. De naam van de cursus zegt eigenlijk alles al: Vrouwen Versterken Vrouwen.”

Positief
Maud benadrukt dat het geen therapie is: “We pakken onderwerpen als zelfvertrouwen, stress, de maatschappelijk rollen en je patronen hierin breed aan. Met zes bijeenkomsten van 4,5 uur waren we zelf ook benieuwd hoe het ervaren werd. Gelukkig was iedereen positief en doen ze graag mee aan de vervolgcursus, komend najaar. Dan behandelen we op hun verzoek de thema’s communicatie en relaties.”

Marit: “Ik ben zeker van de partij. Tijdens zo’n bijeenkomst worden er zaadjes geplant, die zich gaandeweg ontkiemen.”

De cursus ‘Vrouwen Versterken Vrouwen’ wordt gegeven in Den Bosch door Maud Jansson en Hermine Carpay, beiden met een achtergrond in de zorg, welzijn en het maatschappelijk werk. Zie voor meer informatie: https://www.vrouwenversterkenvrouwen.nl/. Eind oktober start de volgende cursus. Heb je interesse, reageer dan snel, er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar (€ 85,00 per deelnemer, gratis voor Quiet-members).