Niet alleen ondernemers bieden producten of diensten belangeloos aan. Ook vrijwilligers zien kansen om hun talenten in te zetten voor Quiet. Dat bewijzen een stel creatieve dames die Bij Katrien in Den Bosch wekelijks samenkomen.

Huiskamer vol gezelligheid
Elke maandagochtend wordt er druk gehaakt en gebreid in de gemoedelijke Bossche huiskamer van Bij Katrien. Veel gezelligheid, een kopje koffie en aan de slag. Ondertussen ontspruiten de mooiste creaties uit hun vingers. Toen Vivien, een van de dames, hoorde over de Quiet community, opperde ze een plan. Als ze nou eens zouden gaan breien voor de members van Quiet?

Geschrokken
Ze kreeg direct bijval. Onder andere van Rita Hamersma: “Ik sprak met Quiet Den Bosch en schrok oprecht van zoveel kinderen die onder de armoedegrens moeten leven. 4.000 tot 6.000 kinderen, en dat in Den Bosch! Dan is het toch mooi als je binnen je eigen mogelijkheden je steentje bij kan dragen, om toch het leed op de een of andere manier te verzachten.”

Oeteldonkse sjaals
De breisters en haaksters maken momenteel prachtige dingen om de winter door te komen. Mutsen voor kinderen en volwassenen, sjaals, maar ook gehaakte stola’s en tassen. “De wol, het garen en de stoffen ontvangen we veelal van winkels of particulieren. En soms kopen we wol”, vertelt Rita. “Bijvoorbeeld rond carnaval. Dan breien we de Oeteldonkse sjaals en verkopen die in onze mini-winkel Bij Katrien.” De gedrevenheid en liefde voor het handwerken blijkt uit nog meer activiteiten. Zo geeft een van de dames haakles en kunnen mensen ook iets op bestelling laten haken of breien.”

Winkeltje
Quiet members mogen kijken of er iets van hun gading bijzit. Inmiddels is er volop keuze, er is dan ook hard gewerkt door de dames. De eerste sjaals hebben al een nieuwe eigenaar gevonden. Sommigen konden niet kiezen en werden daarbij geholpen door de maaksters.

Rita hoopt dat de kernactiviteiten van de breisters en haaksters, naast het mini-winkeltje, voortaan vaker gericht zijn op Quiet. “Dat zou mooi zijn.”

Welkom
De dames nodigen overigens belangstellenden uit eens te komen kijken. “De groep is heel divers. Jong en oud, van ondernemer tot werkzoekende, iedereen is welkom. De een komt hier om onder de mensen te zijn, de ander om gezellig te breien. Soms zien we mensen wat vragend naar binnen kijken. Dan wenken we ze gewoon naar binnen, hoor. Kom gerust en kijk of het iets voor je is!” vertelt Rita enthousiast.

Inmiddels zijn ze allemaal ambassadeurs van Quiet geworden. Rita: “Ik gaf het magazine over Quiet onlangs aan de kapper. Die stelde direct een aantal flacons haarspray ter beschikking. Je ziet dat mensen best wat willen doen, maar ze zijn zich niet altijd bewust van de armoede. En ze weten niet wát ze kunnen doen. Vandaar dat wij zeggen: zegt het voort, zegt het voort.”

Naast allerlei andere activiteiten wordt er bij Bij Katrien op de maandag- en dinsdagochtend gebreid en gehaakt, onder andere voor Quiet. Op de maandagochtendgroep is nog plaats voor nieuwe aanwas.

Bij Katrien verhuist, samen met Quiet, per 1 februari naar een nieuwe locatie: De Bank van Leening, Schilderstraat 33, 5211 NB Den Bosch. Kijk ook op de website: www.bijkatrien.com

 

De trotse makers van de sjaals: Rita, Patrica, Marijke, Florence, Nia en Liesbeth (Esther ontbreekt hier).