Het was een drukte van belang bij de Inloop van Quiet. Spaak Koffie & Koers deelde namelijk 12 fietsen uit, die via loting bij een aantal members van Quiet terecht zijn gekomen. Douwe Doorduin van Spaak was al iets eerder gekomen. De fietsen werden uitgestald en nog aan een snelle inspectie onderworpen. Daar waar nodig draait Douwe nog snel even een schroef vaster.

Tekst: Arnold de Meijer

‘Spaak Koffie & Koers’ is in 2016 gestart door Henrieke Wijnsma. Zij miste in Groningen een ontmoetingsplaats voor wielrenners. Waar je uit kunt blazen, tijdens of na de koers met koffie en iets te eten. Of samen op televisie de koers kunt volgen. Daarnaast repareert Spaak fietsen en zijn alle benodigdheden voor het fietsen te koop. Bovendien worden bijna elk weekend wielertochten georganiseerd.

Van Moof fietsen

‘Het zijn prachtige werkfietsen, gedoneerd door Voys’, ‘vertelt Douwe van Spaak koffie & Koers, zelf een goede eliterenner, vol trots. ‘Het merk is Van Moof, een Amsterdamse fietsenfabriek. Qua vormgeving en handigheidjes waren zij hun tijd ver vooruit. Zo is het kettingslot weggewerkt in het frame. Het licht is integraal opgenomen in het frame en kunnen zadel en stuur met een inbussleutel gemakkelijk versteld worden. Ze zijn heel robuust, hebben dikke buizen, maar wegen in verhouding toch weinig. Ze zijn niet alleen eigenzinnig, volgens de normen waar een fiets aan zou moeten voldoen kunnen ze eigenlijk niet, maar toch functioneert het allemaal prachtig. Top.’

Juiste formaat fiets

Twaalf members van Quiet en hun aanhang hebben zich inmiddels in de inloopruimte verzameld en genieten van een kop koffie en een plakje Indische cake. Belangstellend wordt naar de uitgestalde fietsen gekeken. ‘Ik wil die wel, ’zegt een jonge moeder van drie kinderen. Het heeft het goede formaat en er zit een mandje op voor de boodschappen.’ Hij blijkt ook voor haar te zijn. Verguld staat ze naast haar fiets.

Bewustwording van armoede

‘Nooit ben ik me er zo bewust van geweest wat armoe betekent. Nu ik er zo mee geconfronteerd word, zie ik pas hoe bevoorrecht ik zelf ben. Wat is er dan mooier dan dat je iets voor anderen kunt doen, iets terug kunt geven aan de stad die aan Spaak koffie & koers zoveel gegeven heeft.’

Op de fiets

Douwe deelt ondertussen de fietsen uit. Stelt hier en daar een zadel, stuur of remleiding bij en heeft voor iedereen een praatje. De ontvangers van de fietsen rijden een stukje. De glimlach op hun gezicht wordt steeds breder en blijer. Helemaal als Douwe vertelt dat als er iets niet functioneert, ze altijd even langs mogen komen voor een reparatie. Stefan, een jongeman kijkt wat beteuterd. Het lijkt alsof er voor hem geen fiets is. Zijn fiets moest echter nog even op de foto. Zichtbaar blij neemt hij even later de fiets in ontvangst en rijdt trots zwaaiend weg.
De member af en toe een gelukkig moment bezorgen. Even de sleur van elke dag armoede kunnen vergeten. Samen met ‘Spaak koffie & koers’ is dat weer een succes geworden!