Stel je voor: jij en je partner werken nu allebei fulltime thuis. Die is nog wel te doen, hè? Stel je nu voor dat door een vreemde reeks pech al jullie telefoons, tablets, computers en laptops uitvallen. Op één na. De monteur kan pas na de lockdown komen. In de tussentijd wordt wel van jullie allebei verwacht dat je vol je werk blijft doen. Hoe gaan jullie dat regelen?

Klinkt dat als Mission Impossible? Dan mag je jezelf gelukkig prijzen dat je niet in de situatie van een heel aantal kinderen en jongeren van nu zit. Door de lockdown zijn (vrijwel) alle lessen digitaal. En als je dan één laptop met zijn allen moet delen kom je in een vrij onmogelijke situatie. Als je al een laptop hebt.

Helaas is dit sinds de tweede lockdown opnieuw al weken de realiteit voor veel gezinnen in armoede.
Geen laptop, een bakbeest van 20 jaar oud dat pas is opgestart als de les voorbij is, één laptop die je met alle schoolgaande kinderen en thuiswerkers moeten delen, noem maar op. “Echt schrijnend.” – J
Werken op een telefoon is niet alleen verre van ideaal (De Gelderlander schreef er met ‘onze’ Vincent de Jong vorig jaar al een artikel over), ook werken verschillende schoolsites niet goed op zo’n klein scherm. Bovendien: hoe deel je een telefoon met z’n vieren?
“Je kan niks zonder laptop”, aldus juf E. Zelfs niet als je al je boeken en schriften van school komt halen. “Hoe kom je aan je lesrooster? Je hebt geen contact met school. Je kan geen instructie krijgen. Ze krijgen online instructie en uitleg.” En dus kunnen kinderen volgens haar zo al snel een behoorlijke achterstand oplopen.

Belachelijk, vindt IT4Kids. Zij zamelen “oude” bedrijfslaptops in, laten ze volledig opknappen en leeghalen, en doneert namens de donateur de waarde hiervan aan een goed doel. Zo willen ze dat iedereen kind Nederland kan sporten (meer informatie vind je hier).
Met een aantal laptops die ze in december kregen, deden ze vanwege de lockdown-problemen wat anders. Deze wilden ze doneren aan mensen die ze hard nodig hebben. Dat zijn momenteel bijvoorbeeld deze gezinnen in stille armoede.
Zij vroegen een van hun partners, N.E.C. Maatschappelijk, of zij iets met hun aanbod konden. Jazeker! Zo kwamen uiteindelijk maar liefst 24 laptops hier bij Quiet Nijmegen terecht.

VLNR: Luc te Riele (N.E.C. Maatschappelijk), Vincent de Jong (Quiet Nijmegen) Vincent van Voorden (IT4Kids). Foto: Mia Peters (Quiet Nijmegen)

Aangezien dat helaas niet genoeg is om elk kind, elke werkende ouder en elke helpende grootouder te voorzien moesten we keuzes maken. IT4kids gaf ons de eerste criteria: wij zijn een organisatie voor kinderen, dus we willen graag dat de laptops naar gezinnen met schoolgaande kinderen gaan. En dus vroegen we in een speciale memberbrief aan onze members of ze in aanmerking wilden komen voor een laptop en of zij wilden aangeven waarom ze deze zo hard nodig hadden. Onder deze reacties hebben we de laptops uiteindelijk verloot.
We kregen ook meteen een reactie van een member die wel wilde helpen met het installeren als members dat zelf niet zagen zitten. Top! Nogmaals heel erg bedankt voor je hulp.

Deze week mochten we de winnaars bellen met het goede nieuws. “Echt hartverwarmend om te doen” volgens ons belteam, “Er waren mensen die bijna in huilen uitbarstten. Die zitten met 3, 4 kinderen thuis, geen laptop en één telefoon. Mensen waren echt enorm ontroerd.”
Die laptops waren dan ook broodnodig in deze gezinnen. “We zijn om 3 uur begonnen met bellen. Om half 4 mochten we de eerste laptop uitdelen. Toen stond hier al iemand op de stoep. De lessen van zijn kinderen begonnen morgen weer.”
Ook de reacties die we aan de telefoon krijgen, lieten zien hoe groot dit thuisonderwijs-probleem is:

‘ik moest er bijna van huilen. Mijn zoontje heeft een leenlaptop van school maar die is heel traag waardoor hij niet goed kan meedoen met de les. Nu kan hij weer meedoen.” 

“ ik ben er helemaal stil van, nu hoeft er geen ruzie meer gemaakt te worden over de laptop tussen de kinderen. Ik ben jullie ontzettend dankbaar.”  

Woorden waarop wij alleen maar kunnen reageren met: “Heel erg graag gedaan.”

 

 

— Nogmaals dank aan IT4Kids, N.E.C. Maatschappelijk en ADP voor het mogelijk maken van deze actie.

 

 

— Jeukende handen n.a.v. dit bericht? Neem gerust contact op met ons nijmegen@quiet.nl of IT4Kids. Graag zelfs.