“Wel vreemd om zo over jezelf te praten” vertelt Eveline. Zij houdt namelijk veel meer van dingen doen. Zo is ze nu sinds een jaar ook druk bezig voor Quiet. Gelukkig had ze toch tijd voor een interview.

 

Eveline begon in ’86 als bedrijfsarts.

Daarnaast heeft ze altijd vrijwilligerswerk gedaan.

“Ik werk voor mensen met een betaalde baan. Dat is toch een zeker elite.
Zij kunnen makkelijk hulp en begeleiding vinden: ze kunnen naar een bedrijfsarts, ze hebben recht op zorg, ze kunnen begeleiding krijgen van een coach of een opleiding volgen. Dat is allemaal heel mooi. Maar als je geen baan hebt, moet je zelf maar uitzoeken hoe je verder komt.”

“Ik zie dat er steeds meer mensen zijn die het (tijdelijk) niet lukt om te werken. Voor die mensen zijn al deze hulpmiddelen er niet. Daarom kunnen ze vaak niet de juiste zorg vinden.
Ook worden ze soms niet goed geholpen. Ze komen bijvoorbeeld met buikpijn, en gaan dan langs allerlei dokters. Maar eigenlijk komt die buikpijn door hun stress om armoede. Dat gaat niet over van een dokter.”

“Voor die mensen wil ik graag iets doen. Daarom heb ik vrijwilligerswerk gezocht waarbij ik mensen in armoede kan helpen.”

 

Bij Quiet richt ze daarom een sportproject op.

“Er wordt altijd heel veel gepraat. Ik  denk dat het leuk en nuttig is om dingen te gaan doen. Gewoon aanpakken.”

Hiervoor werkt ze samen met LIfeGoals

“LIfeGoals is een landelijke stichting die sport en beweging bereikbaar wil maken voor kwetsbare mensen.”

…en sportschool Go4Fit

“Het voordeel van een sportschool is dat je alleen met jezelf bezig bent. Je hoeft alleen met het apparaat samen te werken. En toch ben je niet alleen. Het voelt goed om samen te zijn en ergens naartoe te kunnen. Ik denkdat die combinatie heel goed werkt.”

“We kwamen toevallig terecht bij een sportschool alleen voor vrouwen. Maar eigenlijk is dat best prettig. Iemand zei laatst tegen me ‘dit is de enige sportschool waar je je niet bewust bent van je omgeving’. Je bent niet bezig met hoe jij of de ander eruit ziet.”

 

 

 

“We hebben nu drie groepjes van zes vrouwen. Die zaten vanaf het begin af aan vol. Dat is wel klein. Maar er kunnen niet meer mensen tegelijk in de sportschool. En trainer Suze van LifeGoals kan zo iedereen persoonlijke aandacht geven. Deze opzet met meerdere kleine groepen maakt het helaas wel duurder dan bijvoorbeeld één grote groep.”

 

Eveline is dan ook hard op zoek naar een sponsor.

“Eigenlijk vind ik dat ik de zorgverzekering dit zou moeten betalen. Maar dat geld dat komt er uiteindelijk wel: het is een belangrijk en goed doel.”

Ondertussen ligt het project zeker niet stil:

“We gaan nu een groep voor mannen starten. Eerst dacht ik aan een gemengde groep, tot iemand zei ‘misschien vinden mannen het ook wel prettig om alleen met mannen te zijn’. Dus daar gaan we binnenkort mee starten. Ook willen we graag meer groepen. We horen members veel vragen ‘kan het niet twee keer in de week? Dan kan ik ook meedoen’. Waar ik naartoe wil is een ruim sportaanbod voor iedereen.  Dat iedereen heel praktisch iets kan gaan doen. En dan in de zin van bewegen.”

“Ik geloof vooral in gewoon beginnen en bouwen. Laten zien hoe het leuk is: dan komt de rest ook wel.”

 

 

Tekst en foto’s sportschool: Sanne Streefkerk. Interview: Eveline Knibbeler & Sanne Streefkerk. Publicatie: maandag 9 mei 2022.