Zonder de inzet van vrijwilligers zou Quiet Nijmegen niet bestaan. We willen jullie graag laten kennismaken met ons team! Deze week stellen we Henk van Herpen aan jullie voor.

Henk is getrouwd, heeft drie kinderen en woont in de Hazenkamp. Hij is geboren in Sint Anthonis (Noord-Brabant), tot zijn 18e heeft hij daar met heel veel plezier gewoond. “Op mijn 18e ben ik naar Nijmegen verhuisd. Ik heb tussendoor nog twee keer in Arnhem gewoond, maar voor de rest woon ik al sinds mijn 18e in Nijmegen, dus Nijmegen is wel mijn stad.”

Henk heeft gestudeerd aan de sociale academie en is daarna aan de slag gegaan als maatschappelijk werker. Sinds ruim een jaar is hij met pensioen.

Hoe ben je bij Quiet terechtgekomen?

“Via Vincent (onze vice-voorzitter, red.). Ook al ben ik met pensioen, ik vind het fijn om ook nu nog iets voor de samenleving te doen. Dus toen Vincent vroeg of ik mee wilde doen was het eigenlijk meteen duidelijk. Ik heb ook wel een flink netwerk, omdat ik sociaal werker was in Nijmegen ken ik natuurlijk veel mensen uit de sociale sector. Dus ik ken de sociale kaart van Nijmegen wel, en de mensen ook.”

Wat vind je van Quiet?

“Ik vind het een goed streven, het is belangrijk dat het gebeurt. Ik denk zeker dat Quiet iets voor de doelgroep kan betekenen. In mijn werk als maatschappelijk werker begeleidde ik ook af en toe gezinnen, dat waren allemaal gezinnen die aan de armoedegrens zaten. Dus ik weet hoe belangrijk en fijn het is om af en toe iets extra’s te hebben. Wat Quiet doet is heel concreet. Gewoon mensen blij maken. Dat vind ik fijn. Ik ken gezinnen waarvan de kinderen bijvoorbeeld nooit naar een pretpark kunnen. Als dit via Quiet wel kan lijkt me dat echt geweldig voor ze.”

Waar hou je je mee bezig bij Quiet?

“Ik ben eigenlijk vanwege Corona pas twee keer in actie geweest. Ik hield me voornamelijk bezig met inschrijven van nieuwe leden bij de Voedselbank, maar dat hield snel op. Ik wil me wel wat meer met sponsoring gaan bezighouden. Ik heb een sponsor binnengehaald, mijn achterneef. Ik kende hem helemaal niet hoor, maar ik heb hem benaderd via mail en hij was erg bereid. Dus dat was grappig, dat je dan een ingang hebt via familie. Ik dacht: let’s give it a try!”

Is er veel veranderd sinds je als maatschappelijk werker bent gestart?

“De samenleving is wel veranderd ja. Op een goede en slechte manier. Ik vind vooral dat er nu heel veel rijke mensen zijn. Ik denk dat arme mensen niet zo veel armer zijn geworden, en dat het er ook niet veel méér zijn dan vroeger, maar dat er wel veel meer rijken zijn. Het verschil is veel groter geworden. Weet je, mijn generatie is zo rijk, wij hebben alles. We hebben een huis wat nu bijvoorbeeld ontzettend veel geld waard is. We hebben altijd kunnen verdienen, en we hebben een hoog pensioen. We hebben campers, we gaan op vakantie naar het buitenland, dat kunnen we allemaal betalen. De mensen die arm zijn komen er moeilijker uit. En de mensen die rijk zijn die hebben het gewoon, en die kunnen makkelijker nog rijker worden. Dat is het eigenlijk ook ja, als je rijk bent kun je makkelijk nog rijker worden.”

Wat geeft je energie?

“Me inzetten voor Quiet, maar ik heb eigenlijk nog niet veel kunnen doen. Tijdens corona bij de Voedselbank staan gaf wel een beetje energie, maar het was ook onpersoonlijk omdat je afstand moet houden. Ik denk dat het ook energie zal geven als er een plek komt waar mensen heen kunnen komen en elkaar kunnen ontmoeten.

Ik vind het gewoon leuk om te doen, het is belangrijk werk en ik ben benieuwd hoe het zich ontwikkelt.

En ik hoop echt dat we snel weer dingen met members kunnen doen. Het voelt wel een beetje raar, ik heb nu twee keer iets met members kunnen doen en daarna zie je elkaar gewoon niet meer.”

Van de zomer willen we in ieder geval een picknick voor de members organiseren.

“Oh leuk, en dan kan ik de muziek verzorgen. Ik maak muziek ja, gitaarspelen en een beetje zingen. Allemaal low profile hoor, maar bij zo’n picknick vind ik dat leuk!”