Het zal je niet verbazen dat Quiet Tilburg een bankrekening heeft. Altijd handig als je armoede wilt verzachten. Extra handig als daar met enige regelmaat wat op gestort wordt. Gelukkig nemen steeds meer Tilburgers ons op in hun vaste rondje goede doelen, zeker nu we officieel als zodanig erkend zijn. Maar op 9 juni sloeg het hart van onze penningmeester een extra slag over: € 1.000 bijgeschreven! De naam van de weldoener kwam ons niet bekend voor, dus dat werd googelen…

Wat kliks later kwamen we uit bij Céline van der Hall, lid van het damesdispuut Beschuit van de Tiburgse StudentenRoeivereniging VIDAR. Foutje, Céline? “Nee, het geld is echt voor Quiet, hoor.”

Leg uit! “Eerlijk gezegd begon het een beetje suf. We wilden met ons dispuut graag meedoen aan de Tilburg University Cantus (een soort Oktoberfest voor studenten, red.), maar dan moet je eerst een maatschappelijke actie organiseren. Wij zochten een lokaal goed doel op internet en toen kwamen we uit bij Quiet. We lazen over jullie actie met de Kiwanis Club om schoolgaande kinderen in armoede beter te laten meedoen doen door ze een fiets óf een smartphone óf een laptop cadeau te doen. Dat sprak ons aan.”

Op dreef

Het goede doel was gekozen, maar die duizend euro dan? Céline: “We wilden de uitdaging aangaan om minstens 50 kilometer op één dag te roeien in een acht. En dan familieleden en vrienden vragen die prestatie te belonen met donaties.” 

Om ook aan de benodigde mankracht te komen werd de hulp ingeroepen van vier heren van het bevriende dispuut S.I.N., dat staat voor Superior In Noctem, vrij vertaald ’s Nachts Goed Op Dreef. Tijdens de intensieve trainingsperiode in april en mei bleek dat de boot toch ook overdag prima drijvend kon worden gehouden door de vier SINners en de vijf Beschuitjes, inclusief stuurvrouw.

Tocht met hindernissen

Op woensdag 2 juni was de vuurproef. Céline: “Bijna letterlijk ja, want het was die dag dertig graden, dat was een extra challenge!” Het werd geen rimpelloze tocht. “We zijn gestart in Eindhoven, bij roeivereniging Thêta, samen met zes andere boten die ieder hun eigen goede doel hadden. Om aan de vereiste afstand te komen begonnen we met een omweg via Geldrop en Helmond. Daar heb je diverse lage bruggen, waar we maar net onderdoor konden. Een andere boot knalde er hard tegenaan. En bij de eerste geplande tussenstop konden we niet aanleggen omdat onze boot te lang was. Pas halverwege konden we voor het eerst pauzeren.” 

Mede door het oponthoud bij diverse sluizen op de route duurde de reis iets langer dan de geplande zeven uur, maar uiteindelijk kon er toch – vermoeid, maar gelukkig – worden aangemeerd in de thuishaven bij VIDAR. 

Gunfactor

“Het was een heel leuke dag en een heel geslaagde actie. We waren zelf ook een beetje verbaasd over die duizend euro. Dispuutleden, oud-leden, familie, vrienden… de mensen waren echt gul, dus we denken dat mensen dit écht een goed doel vinden. En wij vinden het super dat we daaraan hebben kunnen bijdragen.” En die Biercantus? “We mogen zeker meedoen, alleen zal het op z’n vroegst september worden, áls het überhaupt kan doorgaan.”

Beschuitjes, SINners, het is jullie van harte gegund… bedankt voor deze topactie!

De uitdaging is volbracht, en dat is nagenieten voor Julia, Tess, Céline, Jaymon, Thijn (achterste rij), Anouk, Wieske, Thijs en Matthijs (op de voorgrond).