“Ik ben verantwoordelijk voor de sponsoren en de communicatie van Quiet Groningen.” Aan het woord is Natascha Huiszoon. Ze is één van de drie leden van het kernteam van de Quiet Community in Groningen. In het dagelijks leven is ze vrouw van Marcel Groninger, moeder van hun twee dochters én Manager Marketing en Communicatie bij MCZ, een toonaangevend centrum voor beweging, fysiotherapie en sportbegeleiding in het noorden van het land. Via haar werkgever werd ze betrokken bij Quiet. “Marleen van der Wal, een van onze fysiotherapeuten, vertelde over het initiatief. Het paste goed bij de wens van MCZ om ook maatschappelijk ons steentje bij te dragen. De directie, het managementteam en alle medewerkers waren enthousiast. We besloten om gratis fysiotherapeutische zorg aan te bieden aan de Quiet-members. Zo kunnen mensen zonder aanvullende verzekering ook eens die zere rug of arm laten behandelen, of andere lichamelijke ongemakken die vaak ook stress-gerelateerd zijn. Maar we hebben nog veel meer plannen. Met kinderen willen we wedstrijden van Donar of FC Groningen bezoeken; sportclubs waarvoor we werken. Daarnaast gaan we members uitnodigen om gratis mee te lopen in WandelFit; ons programma voor wandeltraining. Voor senioren, een belangrijke klantengroep van ons, willen we ook van alles organiseren. Toen we deze plannen vorig jaar bij MCZ maakten, moest Quiet Groningen nog helemaal opgezet worden. We besloten daarin een actieve rol te gaan spelen, vandaar mijn functie binnen het kernteam. Niet alleen MCZ heeft zich gecommitteerd, maar ik persoonlijk ook, als echte Quieteer.

Over de drempel

“De afgelopen maanden is er achter de schermen hard gewerkt. Er staat een sterk communicatieteam; ik ben hartstikke blij dat vormgever Paul Kooi en tekstschrijver Pierre Carrière ook meedoen.” Inmiddels wordt Quiet Groningen steeds zichtbaarder. Een artikel in de krant, een Facebookpagina en binnenkort de website in de lucht. “We treden nu naar buiten”, vertelt Natascha. “Voor mij betekent dat sponsoren werven, samen met een team van enthousiaste vrijwilligers. De eerste partijen zijn al binnen. We zoeken naar een goede mix. Enerzijds sponsoren die een verwennerij weg te geven hebben, zoals een etentje, knipbeurt, saunabezoek, schoonheidsbehandeling, concert, een kinderactiviteit, een gezinsuitje of een leuk product. Anderzijds richten we ons ook op sponsoren die kunnen helpen bij lichamelijke of psychische klachten. Zo hebben we al iemand die gratis yogalessen gaat geven om members meer te laten ontspannen. En vanuit MCZ benadert Marleen huisartsen, tandartsen en andere professionals in de eerstelijnszorg. Het is belangrijk om de verzilvering van het aanbod in goede banen te leiden. Nauw contact met zowel sponsor als member is daarbij van wezenlijk belang. We zullen moeten blijven monitoren: wat gaat goed, wat kan beter? Niet alle mensen die in stille armoede leven worden snel Quiet-member. Sommigen moeten toch een drempel over. Dat snappen we bij Quiet heel goed. Om een steuntje in de rug te geven, hebben we een heel leuk welkomstcadeautje voor nieuwe members. Ze krijgen een gratis arrangement voor zes personen bij restaurant ‘t Pannekoekschip in Groningen. Lekker met het gezin, familie of vrienden een gezellig avondje uit.”

Enorme betrokkenheid

“In beginsel werkt Quiet op basis van vertrouwen en met gesloten beurs, maar dat is natuurlijk nooit 100% haalbaar. We zijn dan ook dankbaar voor de ondersteuning door de heer Hilders, financier van het eerste uur. Hij is enorm betrokken, zet zich zijn gehele werkzame leven al in voor armoede. Quiet Groningen wil financieel graag zelf haar broek ophouden, met behulp van fondsen, subsidies, sponsoren en donateurs. Dus ondernemers, willen jullie ook een maatschappelijk doel invullen, en hebben jullie iets met het thema armoede, meld je dan aan. Ik kom graag op bezoek om de mogelijkheden te bespreken.”