Op 23 september sleepte onze community de Social Innovation Award 2016 in de wacht. Een week later zijn we alweer in de race voor een prijs. Met dank aan het Regionaal Archief Tilburg.

Van 1978 tot en met 1995 werden Tilburgers met grote regelmaat geconfronteerd met een nieuwe editie van de Muurkrant. Een lokaal collectief plakte in het holst van de nacht hun pamfletten op verboden plekken – van bushaltes tot drukke winkelstraten, van fabriekspoorten tot gemeentelijke gebouwen. Dat stak het stadsbestuur, maar het was vooral de activistische inhoud die prikkelde. Burgemeester en wethouders kregen er maar al te vaak verbaal van langs in de kolommen van de Muurkrant.  Machthebbers en het grootkapitaal, daarop richtte de redactie hun van gif (en humor!) doordrenkte pijlen.

Honderden edities van de Muurkrant zijn veiliggesteld door het Regionaal Archief Tilburg. Ze geven een mooi tijdsbeeld, en daarom is de hierboven afgebeelde kenmerkende editie ingezonden voor  de archievenverkiezing Stuk van het Jaar. Het lot van mensen in armoedesituaties gaf regelmatig stof tot schrijven in de Muurkrant, en dat is bij Quiet natuurlijk net zo. Mogelijk dat die parallel de mensen van Regionaal Archief Tilburg heeft verleid tot een alleraardigste geste: mocht de ingezonden Muurkrant de hoofdprijs winnen, dan wordt het daaraan gekoppelde geldbedrag geschonken aan Quiet Community! ‘We zochten naar een echt Tilburgs maatschappelijk doel, en aan dat profiel voldoet de Quiet Community natuurlijk perfect’, licht Jojanneke van Zandwijk van het Regionaal Archief Tilburg toe.

De toekenning van de prijs geschiedt op basis van een internetstemming op stukvanhetjaar.nl. De concurrentie is hevig, er zijn maar liefst 48 inzendingen. Alle reden dus om – voor 27 oktober – te stemmen op Vette friet in Tilburg.

RegionaalArchiefTilburg_logo