Quiet Den Bosch bracht al veel members en sponsoren samen. Maar wie gaan er schuil achter de dagelijkse leiding van Quiet Den Bosch? In het Stadsblad Den Bosch verscheen onderstaand artikel:

Zingeving en idealisme
Ze hebben een bijzondere baan, de drie dames van Quiet. Als enige betaalde krachten in een vrijwilligersorganisatie moeten ze de boel draaiende houden. Tessa van Berkel (39) als projectleider, Angelina Hoedemakers (49) als administratieve kracht en matchmaker voor de members en sponsoren en Yvette Hurkens (50) als verantwoordelijke voor de sponsoring & communicatie.

Angelina: “We zijn totaal verschillend qua karakter. Maar we vullen elkaar perfect aan.” Een ding hebben ze gemeen; ze werken vanuit zingeving en een vorm van idealisme. Yvette licht toe: “Door de verhalen van de members realiseer je je dat leven in armoede iedereen kan overkomen. Ook jou. Dat besef geeft je een andere kijk op de wereld.”

Financiële zorgen
Zelf maakten ze die kwetsbaarheid ook mee. Alle drie verloren ze op enig moment hun baan. Bij Tessa ging dat nog een stap verder: “Een scheiding en het verlies van mijn baan zorgden voor financiële zorgen. Net op tijd kreeg ik de keuze uit twee banen, waaronder deze functie. En hoewel die andere baan meer zekerheid gaf, koos ik voor Quiet. Mijn hart ligt bij dit werk.”

Niet zielig
En dat geldt ook voor Angelina en Yvette. Ze zorgen voor de matches, de administratie, de PR en de werving van sponsors en members. Waarbij ze er alle drie voor waken de members als zielig te bestempelen. Tessa: “Mensen oordelen vaak: arm zijn is je eigen schuld. Echter, mensen belanden meestal in de situatie door een samenloop van omstandigheden. Een scheiding, ziekte, werkloosheid of pure pech. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat je zonder geld geïsoleerd leeft. Naar de stad gaan, uit eten, een kinderfeestje of met vrienden erop uit. Alles kost geld. Zonder geld hoor je er niet bij.”

Yvette vult aan: “Dat werkt door in sociale contacten. We organiseren inloopochtenden waar members elkaar kunnen ontmoeten. Je weet van elkaar dat je in dezelfde situatie zit. Dat schept een band.”

Mooie ontmoetingen
Ondertussen weet Angelina voorbeelden van mooie ontmoetingen te benoemen. Members die een etentje aangeboden krijgen van een lokaal restaurant, en eindelijk iets voor iemand terug kunnen doen. Of iemand die het niet kon geloven om na drie jaar weer Jazz in Duketown te bezoeken, mét drankjes. “Inlevingsvermogen bij het koppelen van member en ondernemer is belangrijk. Het komt ook weleens voor dat members niet op komen dagen. Sommige ondernemers begrijpen dat niet. Ook daarin bemiddelen we.”

Ondertussen zijn ze op zoek naar nieuwe sponsoren én members. Yvette: “Er is veel stille armoede. Ook degenen die je nauwelijks hoort of ziet willen we bereiken. Bijvoorbeeld door, naast bezoeken aan de voedselbank, verbindingen aan te gaan met alle partners uit het Netwerk tegen Armoede. Aan de andere kant werven we de sponsoren. Ieder dag weer werken we aan een stuk verlichting, verbinding en bewustwording. Quiet is een nieuwe vorm van solidariteit waar we oprecht in geloven.”

Tekst: Wilma van Rooijen

Foto: Aukje Stelt