In Stadsnieuws van woensdag 28 maart een bijzondere oproep van – en áán – een voorzitter met een Quiet-hart.

De Stichting Quiet 500 zoekt een nieuwe voorzitter. Wie kan er beter schetsen wat zo iemand mag komen halen, brengen & delen dan Quiet-initiatiefnemer en scheidend – maar niet heus! – voorzitter Ralf Embrechts?

FOTO: MADELON VERWIJMEREN

Het begon allemaal in 2013, toen de armoedeglossy Quiet 500 voor het eerst verscheen. “Daarmee gaven we armoede een gezicht. Dat was echt een krachtig signaal om de handen ineen te slaan om armoede te verzachten. Daaruit is de community in Tilburg ontstaan en sinds vorig jaar de groei naar meer Quiet Community’s in het land. We hebben inmiddels in Tilburg een fantastisch team van professionals en een grote wolk van vrijwilligers. Samen laten ze Quiet in Tilburg groeien, maar ook ondersteunen ze de nieuwe Community’s in andere steden en regio’s.”

Kippenvel

Gevraagd naar zijn motivatie als voorzitter hoeft Embrechts niet lang na te denken. “Het is echt een eer om die ontwikkeling als bestuur, als voorzitter, mogelijk te mogen maken. Deel uitmaken van de Quiet-familie is heel bijzonder. We zijn verbonden met elkaar, welke rol je ook vervult; oprichter, member, sponsor, vrijwilliger, medewerker of bestuurslid. Het voelt uniek, als een grote familie die we zelf zijn begonnen. Als mens levert je dat veel geluksmomenten op. Als members je tijdens de inloopochtenden vertellen hoezeer ze genoten hebben van een gratis uitje, etentje of activiteit. En, beter nog, hoe ze daarna zelf weer groeien. Telkens word ik gegrepen door de verhalen, dat iemand zich weer gezien voelt, weer meetelt. Dat mensen zelf een route vinden en hun kracht weer ontdekken. Kippenvel!”

Elkaar versterken

Maar waarom is er dan een vacature? “Kijk, de nieuwe fase in het volhoudbaar maken van Quiet vraagt om iemand met andere talenten. Het is verstandig om dat op tijd te zien, en die tijd is nu aangebroken. Veel mensen vragen: ga je dan weg bij Quiet? Nee, juist niet! Bij mij zit Quiet in mijn haarvaten, van kop tot teen. Ik blijf nauw betrokken, alleen in een andere rol; zeg maar als hoeder van het Quiet-gedachtegoed. Ik blijf als ambassadeur inspiratielezingen geven en wie weet maken we ook ooit weer een nieuwe Quiet 500. Juist met die talenten kan ik de Quiet-beweging versterken, uiteraard in goede afstemming met de nieuwe voorzitter en de teams in de steden. Dat komt wel goed, het is een kwestie van elkaar versterken.”

Vanuit het hart

Een nieuwe voorzitter, wat verwacht je van hem of haar? Embrechts: “Dat hij of zij de kunst verstaat om de groei van Quiet in goede banen te leiden. Iemand die ons allemaal kan gidsen op financieel en organisatorisch vlak.” Nog tips voor zijn opvolg(st)er? “Dat is makkelijk: doe dit vanuit je hart en geef er vorm aan op de manier die bij Quiet en bij je talenten past. We zijn iets moois begonnen en daar wil je deel van uitmaken, zeker en vast.”

Een nieuwe voorzitter

Meer weten over de – onbezoldigde – functie van Quiet-voorzitter? Kijk dan hier of neem contact op met Hans van Driel, voorzitter van de sollicitatiecommissie, via voorzitter@quiet.nl of 06-39565450.

Dit doet Quiet

Quiet Tilburg stelt momenteel ruim 1.000 members – veelal ingeschreven bij de Voedselbank – in staat om eens per maand een gratis dienst, product of verwennerij te kiezen. Dit is mogelijk dankzij de steun van circa 350 lokale sponsors. Ook stimuleert Quiet – door een sfeer van vertrouwen en respect te creëren – members om hun talenten te (her)ontdekken en in te zetten.