philharmonie zuidnederland verbindt community door muziek

foto: Simon van Boxtel, website philharmonie zuidnederland

De philharmonie zuidnederland is een ambitieus en flexibel symfonieorkest dat geroemd wordt om de kwaliteit, het hechte samenspel en enthousiasme. De bevlogen orkestleden leveren maatwerk op het hoogste artistieke niveau. In het vijfde seizoen staat het gezelschap vol zelfvertrouwen als een van de culturele parels midden in de Zuid-Nederlandse samenleving.

Maar de philharmonie zuidnederland wil niet alleen muziek en cultuur in de maatschappij verbinden, zij willen ook nadrukkelijk een maatschappelijke partner zijn. Muziek verbindt mensen op alle niveaus. Het is daarom niet verwonderlijk dat de Quiet Community Maastricht in gesprek ging met philharmonie zuidnederland om met elkaar te verkennen waar de muzikale verbindingen kunnen ontstaan.

Genieten

Maud Douwes, relatiemanager van de philharmonie zuidnederland: “Muziek maken en delen geeft veel energie en soms ook momenten van rust. Ik las over de Quiet Community Maastricht en wist intuïtief dat onze doelstelling mooi past bij de Quiet-gedachte. Members van de Quiet laten kennismaken met onze muziek, laten zien hoeveel voldoening je kunt krijgen van musiceren, genieten van een mooie uitvoering, dat lijkt me een fantastische koppeling.”

Maud Douwes, relatiemanager

‘Landelijke’ ambassadeur

De philharmonie zuidnederland wil daarom heel graag ambassadeur worden van de Quiet Community, niet alleen in Maastricht, maar ook in de andere steden, waar men musiceert (Den Bosch, Tilburg) én waar een Quiet Community actief is of wordt.

Maud vertelt: “We zien steeds meer dat klassieke muziek breder wordt gewaardeerd en niet alleen meer voor een select gezelschap wordt uitgevoerd. Hoe mooi zou het zijn, als je kinderen die het een beetje minder hebben laat kennismaken met deze muziek of zelfs het vuurtje aanwakkert om hun talenten aan te spreken en zelf eens te gaan musiceren? Als wij dat samen met de Quiet zouden kunnen losmaken, zou ik dat erg mooi vinden. Deze uitdaging ga ik graag aan.”

Philharmonie zuidnederland gaat in overleg met de Quiet Community Maastricht een passend aanbod voorleggen, in samenwerking met Theater aan het Vrijthof. In plaats van lawaai maken voor stille armoede gaan wij muziek maken voor stille armoede”, lacht Maud Douwes, “dat doen we graag!”