In Stadsnieuws van woensdag 26 juli een Quiet-artikel over de fantastische verwenavond die onze members onlangs beleefden.

Op een doorsnee dinsdagavond  zat  de kantine van Quiet Community bommetje-vol. Met dank aan de mensen van Afghaans restaurant Sarban. Die serveerden een copieus – en gratis – diner voor maar liefst 50 Quiet-members, stuk voor stuk mensen met een miniem budget.

De reacties waren zonder uitzondering lovend. “Via Facebook, via de mail… fijn om te lezen dat het zo goed is gevallen”, zegt Rabia Alizadah van Sarban. “Uit de reacties maak ik op dat het de mensen niet zozeer om dat gratis eten gaat, maar dat ze het vooral waarderen dát er aan hen gedacht wordt. Hiervan kunnen ze even zorgeloos genieten. Daar doen wij graag extra moeite voor.”

En het ‘loont’, zoals haar jongere zus Nadima aangeeft: “Wat mij die avond opviel is dat de mensen nadrukkelijk aan elkáár dachten. Niks voordringen, er was een sterke saamhorigheid, dat gaf mij een warm gevoel.”

‘Deel je succes’

De timing van deze bijzondere geste was niet willekeurig, aldus Rabia. “Dit doen we opzettelijk kort na het Suikerfeest. De gedachte daarachter is om stil te staan bij de mensen om ons heen. Je wilt dat iedereen zich afvraagt: met wie kan ik wat delen?  Deze actie is een mooie manier om dat onder de aandacht te brengen. En dan bedoel ik niet bij de members van Quiet, maar juist bij de mensen die het financieel heel wat beter hebben. Deel je succes, deel je geluk, die boodschap willen we graag meegeven. Rijkdom zit niet in je portemonnee, maar in je hart.”

Uitgestoken handen

Dat succes is de familie Alizadah – vader, moeder, zeven dochters en twee zonen – overigens niet komen aanwaaien. In 1996 ontvluchtten zij hun vaderland. Rabia: ”We hadden het goed in Afghanistan, tot de oorlog het land verscheurde. Dan ben je je leven niet meer zeker.” Tijdens en na hun vlucht naar veiligheid werd eens te meer duidelijk waar het om draait in het leven. “Mensen van allerlei nationaliteiten reikten de hand naar ons uit, hielpen ons. Wij willen graag iets teruggeven, als bedrijf, maar vooral ook als ménsen. Er is toch niets mooiers dan iemand anders een glimlach te bezorgen?”

Geen onderscheid

Een glimlach tevoorschijn toveren, daar zijn ze bij Sarban bedreven in. Het Afghaans restaurant aan de Besterdring is een van de trouwste sponsors van Quiet Community; wekelijks wordt een gezin vergast op een uitgebreid diner. Rabia: “En wij maken dan natuurlijk geen enkel onderscheid tussen betalende en niet-betalende gasten.”

Kans voor nieuwkomers

Sarban participeert ook in de stichting Samen Doen, die de verbinding tussen nieuwkomers en Tilburgers wil bevorderen. Samen zingen of een activiteit ondernemen, het leidt tot wederzijds begrip en respect. Rabia: “We zijn bovendien samen met de gemeente en de Rooi Pannen heel enthousiast bezig met ons project Sarban de Toekomst. Dan bieden we jonge nieuwkomers de kans om leer- en werkervaring in de horeca op te doen. Die groep valt vaak tussen wal en schip. En als ik dan zie hoe gemotiveerd zij zijn. Zo is er een Somalisch meisje dat graag computer science wil gaan studeren en daar alles voor over heeft. Dan gaat mijn hart open.”

Over Sarban

De familie Alizadah biedt al in vier steden gastvrijheid: behalve bij Sarban (Tilburg, Besterdring 2) kun je terecht bij Zaher (Den Bosch), Attan (Waalwijk), en sinds kort bij Darah in Utrecht.

Op de foto hierboven staat de Sarban-crew klaar om de Quiet-members te verwennen: Nadima Alizadah, Wali Alizadah en Isa Ahadi.

Onderste foto: Rabia Alizadah: “Rijkdom zit niet in je portemonnee, maar in je hart.”