In Stadsnieuws van woensdag 28 juni een Quiet-artikel over de manier waarop members elkaar helpen.

Quiet Community… daar regelen ze toch cadeautjes voor mensen die het arm hebben? Klopt. Maar er is méér. QC wil haar members empoweren, zodat zij niet alleen zichzélf, maar ook elkáár verder helpen. Met een klusteam bijvoorbeeld.
Achter die Engelse termen gaat een oer-Hollandse volkswijsheid schuil, ooit treffend verwoord in de tv-serie ‘t Schaep met de 5 pooten: we benne op de wereld om mekaar (4x!) te helpen, nietwaar?
“Het gaat erom dat mensen voluit kansen krijgen om met hun talenten aan de slag te gaan”, beaamt Esther Croes, projectmanager bij Quiet. Daarin is de Tilburgse community allerminst uniek, toch? “Er zijn inderdaad veel aanbieders van zulke diensten. Vaak in opdracht van uitkeringsinstanties. Op zich niks mis mee, maar er zit dan automatisch veel druk op. Wij merken regelmatig dat mensen die niet zo stevig in hun schoenen staan daardoor juist óntmoedigd raken, in plaats van áángemoedigd. Het voelt alsof ze tussen twee vuren zitten.”
De zachte aanpak dan maar? “Dat is nogal kort door de bocht”, vindt Esther. “Zacht, hard… wij gaan uit van vertrouwen. In het algemeen zijn mensen van goede wil, willen ze het beste uit zichzelf halen. Soms zijn er alleen zóveel dingen die tegenzitten, dat ze het geloof missen dat ze iets kunnen veranderen aan hun situatie.”
In die fase wil Quiet Community mensen graag een zetje in de goede richting geven. “Ze mogen bij ons zichzelf zijn en hoeven even niets. Dat geeft rust en vertrouwen, zodat mensen uit zichzelf iets terug willen doen. Iets wat ze leuk vinden en waarmee ze anderen helpen. En: wat de één doet, inspireert de ander: hé, misschien kan ik zoiets óók! Ongedwongen empowerment, ja. Maar wél serieus.”

Het klusteam is een goed voorbeeld van die aanpak. In korte tijd werden aan tal van members hand- en spandiensten verleend, variërend van achterstallige reparaties tot een ingrijpende make-over. Zoals alles bij Quiet gebeurt dat met gesloten beurzen. Esther Croes: “Het is win-win. De een tankt waardering, respect, zelfvertrouwen voor wat hij kan en doet; de ander krijgt iets wat normaal gesproken financieel niet haalbaar zou zijn.” Dat beaamt Quiet-member Hanny: “Bij mij hebben ze de muur en de vloer pico bello in orde gemaakt. Onbetaalbaar!” Zelf is ze al een tijdje actief als Quiet-vrijwilliger tijdens de inloopochtenden.

Bij de klussen zorgt Quiet voor de planning en de middelen. En daarbij is het draagvlak binnen de Tilburgse samenleving onmisbaar. Drie sponsors stapten spontaan in. Zo stelde CVT Doe Het Zelf aan het Lieve Vrouweplein een goed gevulde gereedschapskist ter beschikking, en ook Mooi Zo Goed Zo en supporter Jan Pijnenburg, specialist in hang- en sluitwerk, lieten zich niet onbetuigd. Esther: “Dat is het mooie van ons concept: wij leggen verbindingen, in plaats van mensen uit elkaar te drijven.”

Foto boven: Projectmanager Esther Croes en Quiet-member Hanny zijn beiden enthousiast over Quiets klusteam.
Foto onder: De slaapkamer van Hanny’s zoon kreeg een gratis opknapbeurt.

stadsnieuws_20170628_foto2