Bloemen geven kleur aan je leven. Daarvan is Monique de Kleijn van Bloemsierkunst met Stijl uit Vught overtuigd. Maar het is wél een luxe. Wie op of onder de armoedegrens leeft, kan zijn of haar geld wel beter besteden. Monique vertelt: “En dat is natuurlijk logisch. Ik wilde daarom iets voor Quiet members betekenen met mijn bloemsierkunst. De organisatie en de mensen van Quiet ken ik, ook omdat ik recht achter het pand Bank van Leening woon, waar ze gehuisvest zijn.

Geen bosje maar een boeket
Sinds november vorig jaar geeft Monique elke week twee boeketten gratis weg. Eén om te verloten onder de Quiet members en eentje tijdens de inloopochtend voor een member die het op dat moment goed kan gebruiken. Ze vertelt: “Ik bezorg zelf het boeket bij de winnende members. Die blije gezichten zien, dat is geweldig. Daarvoor stap ik graag in de auto. De reacties zijn sowieso hartverwarmend. Mensen zijn oprecht verrast: ‘Dit is niet zomaar een bosje, maar een echt boeket!’ krijg ik terug.

Zelf werkte ik met mijn bloemenzaak jarenlang vanuit een winkelpand in hartje Den Bosch. Dat verruilde ik in september vorig jaar voor een anti-kraak atelierruimte in Vught. Het scheelt mij in de kosten en dat maakt dit soort bijdragen makkelijker om te doen. Ik ben ook flexibeler. 43 jaar werkte ik 60 tot 70 uur per week, altijd conform de openingstijden. Nu kies ik voor meer tijd voor mijn gezin en mijn eigen tijdsindeling.

Het beste voor de stad
Daarnaast ben ik actief bij de ondernemersvereniging, als trotse inwoner van Den Bosch. Ik maak me hard voor het beste van de stad. Dan discussiëren we ook weleens met het stadsbestuur over maatschappelijke kwesties, zoals de Voedselbank. Ik denk dat de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter wordt. Nu, in coronatijd, gaan veel ondernemers technisch failliet. Ik zie bedrijven die de overwaarde van hun huis in hun onderneming steken, om het hoofd boven water te houden.

Met mijn bijdragen met bloemen wil ik positiviteit brengen. Bloemen zijn mooi, want ze ontwikkelen zich. De tulp, de roos die opengaat. Ze leven, er gebeurt iets. Dat maakt bloemen zo prachtig!

Van de wieg tot het graf
Ik zeg altijd maar zo, bloemen verbinden van de wieg tot het graf. En je zegt er alles mee. Ze zijn feestelijk, ze geven troost, je toont er medeleven mee. Je wenst er iemand geluk mee, feliciteert of condoleert met bloemen. En twijfel je hoe je moet reageren in sommige situaties? Zeg het dan met bloemen. Je zit altijd goed.”

Monique de Kleijn
Bloemsierkunst met Stijl
Moleneindstraat 1
5262 EL VUGHT
www.moniquedekleijn.nl

Tekst: Wilma van Rooijen, Tekstnuance