Waarom Quiet?

Ondanks de welvaart én de aantrekkende economie leven naar schatting 1,4 miljoen mensen in Nederland in armoede. Voedselbanken zijn – helaas – voor velen onmisbaar. Chronisch geldgebrek leidt tot minder kansen voor volwassenen én hun kinderen, sociaal isolement ligt op de loer. Quiet wil armoede verzachten en al doende dat sociaal isolement voorkomen of doorbreken.

In 2015 is de eerste Quiet Community van start gegaan in Tilburg. In 2017 zijn er community’s in Maastricht, Groningen en Den Bosch van de grond gekomen, in de eerste helft van 2018 zijn Rotterdam, Drechtsteden en Hilvarenbeek gestart. Elke Community werft lokale sponsors om haar ‘members’ om beurten via een digitaal systeem iets aan te bieden wat ze normaal gesproken niet kunnen betalen: van een tweedehands fiets tot een etentje, van een knipbeurt tot kaartjes voor een voorstelling of voetbalwedstrijd. Daarnaast wil Quiet mensen in armoedesituaties de kans geven om hun talenten te (her)ontdekken en in te zetten, bijvoorbeeld als vrijwilliger: goed voor hun zelfvertrouwen én voor de mensen die ze daarmee helpen.

Verzachting, empowerment & bewustwording

Armoede verzachten is één doelstelling van de Quiet Community, tegelijkertijd willen we mensen stimuleren hun mogelijkheden en talenten te (her)ontdekken en te benutten. Hiermee krijgen onze Members zoveel mogelijk invloed op hun eigen situatie. Quiet-members krijgen een dienst, een product of een verwennerij aangeboden, zonder dat we een tegenprestatie vragen. Dit en het gevoel van de community sterkt hen om zelf iets bij te dragen. Mensen in armoede zijn niet zielig, ook zij beschikken over eigenschappen waarmee ze anderen kunnen helpen. Iedereen kan van waarde zijn, empowerment is geen individueel iets maar een groepsproces. Halen, brengen én delen. Empowerment lijkt een logisch gevolg te zijn van wat we aan het doen zijn bij Quiet. Als je empowerment als doel gaat stellen, ga je juist aan het doel voorbij: het moet uit de mensen zelf komen, totstandkoming gebeurt organisch, anders werkt het niet. Mensen in hun kracht laten komen, in plaats van mensen in hun kracht zetten.

De Quiet Community’s

Zelf een Quiet Community starten?

In 2015 ging in Tilburg de eerste Quiet Community van start. Inmiddels is er al in zeven gemeenten een QC. Bij Quiet Nederland krijgen we veel vragen en aanvragen van potentiële initiatiefnemers: hoe kan ik in mijn gemeente of regio ook een QC starten? Daar geven we graag antwoord op!

Den Bosch

Triniteitstraat 19
5211 KW Den Bosch
073-2032580
denbosch@quiet.nl

Drechtsteden

Vlak 2
3311 AT Dordrecht
06-45357672
drechtsteden@quiet.nl

Groningen

Ulgersmaweg 57
9731 BL Groningen
050-2112969
groningen@quiet.nl

Hilvarenbeek

Nog geen vast adres
Hilvarenbeek
06-15535729
hilvarenbeek@quiet.nl

Maastricht

Aartshertogenplein 24
6226 XZ Maastricht
06-11511866
maastricht@quiet.nl

Rotterdam

Ambachtsplein 141
3068 GV Rotterdam
010-2204118
rotterdam@quiet.nl

Tilburg

Boomstraat 131
5038 GP Tilburg
013-7820102
tilburg@quiet.nl

Verder lezen

In oktober 2013 verscheen de eerste Quiet 500, naar een idee van schrijver A.H.J. (Anton) Dautzenberg. Doel was om de stille armoede in Nederland onder de aandacht te brengen. Anders dan in de Quote 500 werden er nu eens niet miljonairs geportretteerd, maar mensen die in een armoedesituatie terecht waren gekomen.

Door het verkoopsucces van deze ‘armoedeglossy’ én de ondersteuning van twee betrokken miljonairs kon Quiet Community gestalte krijgen. In de tweede helft van 2015 ging dit innovatieve pilotproject in Tilburg van start. In oktober 2016 verscheen de tweede editie van de Quiet 500, die weer veel media-aandacht voor stille armoede genereerde.

Mensen in armoedesituaties kunnen ‘member’ worden. Daardoor krijgen ze toegang tot een digitale marktplaats zonder geld, waar ze bij toerbeurt gebruik kunnen maken van gratis diensten, producten en verwennerijen. QC wil zoveel mogelijk mensen mobiliseren om armoede te verzachten: bedrijven, instanties en particulieren, maar ook Quiet-members zelf. Door hen de ruimte te bieden om hun talenten te (her)ontdekken kan een financieel, sociaal en psychisch isolement worden voorkomen of aangepakt.

Naar aanleiding van het succes van de pilot in Tilburg kreeg Quiet Community ook in andere steden vorm. In de loop van 2017 zijn community’s in Den Bosch, Groningen en Maastricht van start kunnen gaan. Begin 2018 zijn hier Rotterdam, Drechtsteden en Hilvarenbeek aan toegevoegd.

Elke QC heeft zijn eigen financiering en dagelijkse uitvoering. Op deze website en de afzonderlijke Facebook-pagina’s kun je lezen wat er in de diverse QC’s speelt.

Ook interesse in het opstarten van een Quiet Community? Klik hier en lees verder.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de Quiet-nieuwsbrief en we houden je op de hoogte!

Bedankt, je bent nu ingeschreven voor de nieuwsbrief van Quiet!

Pin It on Pinterest