Rob Beernink over de kookworkshops voor Quiet: “Het gaat niet alleen om leren koken; dat komt erbij”
Rob Beernink en Wendy Otting runnen samen de kookschool ‘Koken aan de Waal’. Rob staat in de keuken als kok en geeft kookworkshops, terwijl Wendy de organisatie en voorbereiding op zich neemt. Ze geven workshops aan uiteenlopende groepen: van beginners die wijn en spijs willen leren combineren tot vaste kookclubs en gezelschappen die eenmalig samen een culinaire avond willen beleven. Wendy verzorgt als vinoloog en kaasspecialist workshops en proeverijen. Daarnaast is zij leefstijlcoach en biedt ze samen met Rob coachingtrajecten aan over voeding, welzijn en bewust leven.
Als sponsor van Quiet nodigen ze regelmatig members uit om mee te koken. De kookworkshops draaien niet alleen om recepten en kooktechnieken, maar brengen mensen samen en versterken het gevoel van saamhorigheid. We spraken met Rob over zijn passie, de inspiratie achter de kookworkshops en hoe hij zijn ideeën tot leven brengt. Tot slot spraken we met twee members over hun belevenissen tijdens een workshop.
De tuin als inspiratiebron
Na een enthousiast ontvangst van hond Lola gaf Rob ons een rondleiding door zijn tuin. De tuin stond vol vaste planten en seizoensplanten die hij gebruikt voor zijn kookworkshops. Hij kan er honderduit over vertellen. De tuin is voor hem een grote bron van inspiratie. Hij vindt het belangrijk om alle kruiden, groenten en fruit zelf te verbouwen en het hele proces, van zaaien tot oogsten, te ervaren. Daardoor staat hij dichter bij de natuur, wat hij vervolgens doorgeeft in zijn kookworkshops.
Van leraar naar restaurant en kookworkshops
Zijn loopbaan begon niet in de horeca. Hij vertelt: “Ik ben naar Nijmegen gekomen om wiskunde en natuurkunde te studeren en leraar te worden. Er was destijds weinig werk voor leraren, dus ik stopte en ging werken in de horeca. Toen ik op mezelf ging wonen ontdekte ik hoe leuk ik koken vond. Ik begon in de spoelkeuken, werkte daarna in de bediening en werd uiteindelijk kok.”
In 1982 kreeg Rob de kans om zijn eigen restaurant, De Kubus, te openen. Hij was toen geïnspireerd door de Franse keuken. “In de Franse keuken geldt dat als je eenmaal een bepaalde techniek in het menu gebruikt, je die niet in een volgende gang mag herhalen. Maar dat veranderde toen ik in Italië uit eten ging. De bediening vroeg: ‘Wil je nog een keer pasta?’ terwijl we al een pastagerecht op hadden. Toen dacht ik: wauw, wat een verademing! Doen wat je lekker vindt en je niet aan de regels hoeven te houden. Vanaf dat moment ben ik Italiaans gaan koken. We maakten alles zelf, wat in die tijd ongebruikelijk was. Zakjes en pakjes waren de norm, en dat vond ik vreselijk. Daarom begon ik mensen te vertellen over het proces van ‘zelf maken’. In september 1985 gaf ik mijn eerste kookles. Er bleek veel interesse te zijn en voor ik het wist, had ik er een tweede bedrijf bij. Het restaurant heb ik verkocht in 1992, kooklessen ben ik blijven geven."
Kookworkshops voor Quiet
Quiet vroeg Rob om mee te helpen. Het leek eerst leuk om dat te doen door kerstcadeaus te geven, maar toen kwam er een beter idee: een plek om te koken, samen aan tafel zitten, eten delen en delen wie je bent. “Het gaat niet alleen om leren koken; dat komt erbij.”
Tijdens de kookworkshops vertelt Rob over de ingrediënten die hij uit de tuin haalt. Hij legt de mogelijkheden van die ingrediënten uit, zodat members ze beter begrijpen. “Er zijn members die vaker terugkomen en dat vind ik leuk. Dat zie ik ook in mijn andere kookgroepen. Dat is een verbinding die je met elkaar maakt, ook al is het maar een paar keer per jaar. Members die maar één keer komen, is ook leuk. Er zijn altijd wel een paar nieuwe gezichten.
Bij aankomst deelt iedereen eerst zijn of haar verhaal, terwijl we gezellig samen zitten. Er is ruimte om te praten over wat hen bezighoudt. Zodra we beginnen met koken, ontstaat er verbinding en plezier. Daarna praten we over filosofie en wereldproblematiek en dan komen er prachtige verhalen.”
Begrijpen wat armoede met je doet
Rob groeide op in armoede, in een gezin met gescheiden ouders. Dit was in een tijd waarin de samenleving negatief oordeelde over gescheiden gezinnen. Hij en zijn broers en zussen werden daardoor gepest op school. Op zijn veertiende begon hij met werken en droeg hij vrijwillig financieel bij aan het gezin. Hij begon met kranten rondbrengen.
Hij vertelt dat de regels rondom uitkeringen destijds anders waren: je moest eerst al je geld opmaken. “Ik zag hoe mijn moeder daaronder leed. Ze moest zelfs verantwoorden of ze een nieuwe stofzuiger óf een bank mocht kopen. Gelukkig waren er altijd mensen die hielpen, zoals mijn opa en oma."
De invloed van filosofie
Filosofie speelt een belangrijke rol in het leven van Rob. Lachend zegt hij: “Mijn vrouw Wendy zei: ‘Jij praat zoveel, misschien moet je iets met filosofie doen.’” Zij vond een cursus over filosofie voor hem. Wat hem aansprak was Spinoza’s idee dat je niet altijd de situatie kunt veranderen, maar wel hoe je er zelf mee omgaat.
“Je kunt leren kijken naar wat je wél hebt.” Een voorbeeld: vorig jaar aten de slakken alle bloemkool op en ook de sla was verdwenen. Collega’s vroegen hoe het met zijn tuin ging en klaagden dat ze veel misten. Waarop hij reageerde: “Het gaat niet om wat ik niet heb. Dit jaar heb ik bijvoorbeeld meer appels.”
Rob denkt graag met anderen na over filosofische kwesties: wat kunnen we van elkaar leren? Om die reden brengt hij mensen samen aan ‘de Salontafel’: een bijeenkomst aan tafel, waar men met filosofie-experts in gesprek gaat. Deze bijeenkomsten gaan niet alleen over koken, maar ook over het delen van ideeën over de wereld. Dit stelt iedereen in staat om verschillende kijkwijzes te begrijpen. Hij heeft deze bijeenkomsten vastgelegd in het boek Met Spinoza aan tafel, waarin recepten en mooie verhalen samenkomen.
Toekomstvisie
De kookschool bestaat al veertien jaar, maar voor Rob voelt het alsof ze pas net begonnen zijn. “Mijn doel is om mensen samen te brengen door het delen van eten en het erkennen van wat we hebben. De natuur biedt ons elke dag cadeautjes en ik wil mensen leren die geschenken te herkennen en waarderen."
Ervaringen van members
Op 26 maart 2025 was er weer een kookworkshop bij Rob en Wendy! We spraken met twee members over hun ervaringen en indrukken van deze culinaire bijeenkomst:
“Deze kookervaring gun ik iedereen” – Jacobina Kosman
“Dankzij Quiet kon ik voor de tweede keer meedoen aan de kookworkshop. De eerste keer was in de zomer, met een rondleiding door de tuin en uitleg over eetbare kruiden.
Net als toen begon de workshop met een kennismaking, dit keer binnen. Iedereen kreeg een eenvoudige taak om het eten voor te bereiden, je mag zelf kiezen. Ik ontdekte nieuwe kruiden en kon er meteen mee aan de slag.
Je leert veel, niet alleen van Rob, maar ook van elkaar. Zo was er een member die veel wist over plantjes – heel interessant!
Na het koken schoven we aan een lange tafel. Tijdens het eten hoorden we van Rob meer over de ingrediënten. Het voelde totaal anders dan in een restaurant: je kookt samen, eet samen en voelt je verbonden.
Ik woon alleen en kook meestal voor mezelf. Soms brengen mijn dochters iets langs. Maar deze workshop zette me aan het denken: misschien ga ik binnenkort eens samen met een van hen koken.
Wat ik zeker weet? Deze kookervaring gun ik iedereen.”
“Je komt echt tot rust” - Maud Dodemont
“Het was mijn tweede kookworkshop en het voelde meteen weer als thuiskomen. De sfeer is respectvol en relaxt. Je komt echt tot rust. Rob is een warme en rustige man, net als de plek zelf: buiten de stad, zonder verkeer, gewoon stil.
We waren met een klein groepje. Het begon rustig, even aftasten: wie is wie? Dan vertelt Rob zijn verhaal – over hoe hij begon met de kookschool en waar zijn passie ligt. Zijn liefde voor koken voel je in alles.
Tijdens het eten werd er veel gedeeld: vragen over groentes, tips, verhalen. Juliet (vrijwilliger en begeleidster bij de workshop) vertelde over de moestuin van het Heerlijke Land. Ik dacht meteen: wat leuk, lekker meehelpen in de tuin! Ze stuurde me gelijk meer info en binnenkort ga ik er een kijkje nemen.
We kregen allemaal zijn kookboek Met Spinoza aan tafel mee, met daarin een persoonlijk woordje voor iedere gast. Ik kook graag, elke dag, maar alleen is het soms wat stil. Daarom is de kookworkshop zo fijn: samen koken, praten, lachen. Gezellig én leerzaam. De recepten ga ik zeker thuis maken.”
Wil je meer weten over Koken aan de Waal? Klik hier voor meer informatie!