Start een Quiet Community
Nieuwsgierig hoe Quiet zich kan vestigen binnen jouw gemeente? Lees dan hieronder gauw verder.
Een Quiet Community starten
Ons doel is om landelijk zo veel mogelijk impact te maken voor mensen die in armoede leven. Dat begon in 2013 met de eerste editie van Quiet 500 als tegenhanger op de Quote 500. In dit glossy magazine inspirerende verhalen over wat armoede met de mens doet. Hiermee geeft Quiet armoede in Nederland een gezicht. Het magazine trekt veel aandacht en van daaruit ontstond in 2015 in Tilburg de eerste Quiet Community: een ontmoetingsplek voor mensen die leven in (stille) armoede. Na Tilburg volgden 11 nieuwe communities door het hele land. Als lezer van deze pagina ben jij misschien wel de volgende initiatiefnemer van een nieuwe community?
Met behulp van onderstaande informatie krijg je een eerste indruk van wat een Quiet Community is, wat er bij de opstart komt kijken en hoe we een eerste stap kunnen zetten in contact.
Wat doet Quiet?
Quiet verzacht armoede en versterkt mensen. Dat doen wij op basis van vertrouwen. Via onze Quiet Communities helpen wij onze members hun armoedesituatie te verzachten. Met inzet van lokale ondernemers (onze sponsoren) zorgt Quiet in Nederland voor geluksmomentjes met gratis producten, diensten en verwennerijen.
Daarnaast geeft Quiet haar members ruimte om zich (weer) bewust te worden van hun waarde en hun talenten. Ze komen uit hun isolement en voelen zich zelfverzekerder. Dit leidt in veel gevallen tot activering en concrete resultaten. Zo worden in veel community’s het inschrijfteam, het belteam en het inloopteam vrijwel uitsluitend door member-vrijwilligers gerund. Uiteindelijk gaat het om doen en méédoen.
Waarmee onderscheiden wij ons?
Natuurlijk zijn wij niet de enige organisatie die zich inzet voor mensen die leven in armoede. Quiet geeft hier, met een digitaal deelplatform voor het matchen van geluksmomentjes, een moderne twist aan. Het deelplatform brengt vraag en aanbod eerlijk, efficiënt en overzichtelijk samen. Onze members geven hun voorkeur aan en krijgen automatisch passende voorstellen voor gratis producten, diensten of verwennerijen. Die kunnen ze accepteren – een match! – of weigeren. In dat geval gaat de aanbieding naar de volgende member in de rij.
Deze manier van het bij elkaar brengen van vraag en aanbod is uniek in Nederland. Het deelplatform heeft zich bewezen en iedere nieuwe Quiet Community maakt hier gebruik van.
Financiering van een Quiet Community
Wil je lekker armoede verzachten, beginnen ze meteen over geld. Toch kunnen we er niet omheen: om een Quiet Community op te richten heb je een klein team van professionals nodig. Alleen op deze manier kan je continuïteit en professionaliteit waarborgen voor meerdere jaren. En dat is wat we willen; onze members voor langere tijd helpen.
Om te kunnen starten moet de financiering voor de eerste 3 jaar rond zijn.
Dat kan op verschillende manieren tot stand komen. De ene keer is een gemeente de kartrekker. De andere keer een vermogende familie, een maatschappelijke organisatie, een bedrijf of een individu die zelf in een armoede situatie heeft gezeten. De grootste kans van slagen heeft een samenwerking tussen meerdere disciplines. Op die manier wordt de community het beste gedragen door de lokale gemeenschap.
Iedere Quiet Community is financieel zelfstandig. Voor het gebruikmaken van de ondersteuning en van de professionele middelen zoals het deelplatform en de website, draagt iedere community jaarlijks een percentage af aan Quiet Nederland. De hoogte van de bijdrage wordt jaarlijks opnieuw berekend en vastgesteld.
Lokale ondernemers goud waard
Zonder gratis diensten, producten en verwennerijen kun je geen armoede verzachten. Elke Quiet Community regelt niet alleen zijn eigen financiering, maar werft ook zelf zoveel mogelijk sponsors in de eigen regio. Om je een idee te geven: in Nederland dragen inmiddels ruim 1.300 sponsors bij aan de verschillende Quiet Communities.
Sponsoren zijn vaak lokale ondernemers, zoals restaurants, fietsenmakers of kappers. Binnen de community houdt een (vrijwillige) medewerker zich bezig met het werven van sponsoren door gewoon binnen te lopen bij ondernemers, onderwijsinstellingen, sportclubs en culturele podia. Ook sluiten zij zich aan bij ondernemersverenigingen en ze vertellen over stille armoede in de lokale media. Op die manier maken zij verbinding met de lokale gemeenschap en zo komen de verwenmomentjes tot stand waar onze members zo ontzettend van genieten.
Quiet Nederland zorgt daarnaast voor landelijke sponsors zoals kaartjes voor een dierentuin, kleding of een bon voor de lokale supermarkt. Alle communities maken gebruik van de mooie aanbiedingen die Quiet Nederland tot stand brengt.
Ondersteuning van Quiet Nederland
Quiet bestaat uit Quiet Communities en Quiet Nederland. Zowel de communities als Quiet Nederland zijn aparte stichtingen. Onze members schrijven zich in bij een plaatselijke Quiet Community en zij organiseren de concrete activiteiten voor Quiet-members. Iedere Quiet Community heeft een eigen financiering en werkt met eigen (vrijwillige) bestuursleden.
De communities geven zelf invulling aan de missie en visie van Quiet. Natuurlijk doen we dat binnen de met elkaar gemaakte afspraken. Deze zijn vastgelegd in:
- de samenwerkingsovereenkomsten tussen de Quiet Community en Quiet Nederland;
- de Quiet Uitgangspunten;
- het Quiet Brandbook.
Daarnaast heeft elke Quiet Community veel ruimte voor lokale invulling. We werken samen volgens het principe: samen zijn we meer dan één.
De communities worden door Quiet Nederland ondersteund met o.a.:
- een uniek digitaal deelplatform voor het matchen van geluksmomentjes;
- de website quiet.nl, met voor elke Quiet Community een eigen pagina;
- voor elke community een eigen intranet omgeving;
- merk- en communicatiesjablonen;
- landelijke campagnes;
- begeleiding en verbinding vanuit Quiet Nederland.
Interessant! Hoe nu verder?
Is je interesse gewekt? Wil je meer weten, of een afspraak inplannen? Stuur dan een e-mail naar info@quiet.nl. Quiet Nederland neemt dan contact met je op. Globaal kan je de volgende stappen verwachten:
1. Na het opnemen van contact, volgt een (telefonische) afspraak.
2. Zijn we beiden enthousiast, dan sturen we je een pakket met informatie, waaronder een checklist en een uitgebreide uitleg van alle Quiet-processen. Jij geeft een korte reactie op de punten in de checklist.
3. We regelen een meeloopdag bij een van de Quiet Communities.
4. Je start een lobbey in de lokale gemeenschap om andere partijen enthousiast te kriigen.
5. Je schrijft een projectplan waarin de funding voor de eerste drie jaar en de organisatievorm zijn uitgewerkt.
6. Wij bepreken en evalueren samen het projectplan.
7. Nog steeds enthousiasme vanuit alle partijen? We gaan aan de slag; de start van een nieuwe Coming Soon Quiet Community.
8. Alles geregeld? We ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst.
9. Inregelen van alle praktische zaken zoals personeel, logo, aansluiting op het deelplatform.
10. De opening van de nieuwe Quiet Community.
Hoeveel tijd dit proces in beslag neemt? Moeilijk te zeggen. Dit hangt af van vele factoren. Hou rekening met een half jaar tot een jaar.