Enquete gedaan onder onze Quiet members
Vrijwel alle mensen die in een armoedesituatie leven, komen dit jaar moeilijker rond dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit een enquête die wij dit voorjaar uitzetten onder onze members Maar liefst 95% van de respondenten geeft aan dat zij de stijgende inflatie aan den lijve ondervinden. Ook is 76% van onze members somber over hun inkomenspositie in de toekomst. Volgens Quiet Nederland is het tijd voor alles behalve ‘quiet’ maatregelen: “Het is nu vijf voor twaalf. Verhoog de uitkeringen en minimumloon met tenminste 20%. Laat mensen in armoede weer leven in plaats van overleven”.
Uit de enquête onder 583 respondenten blijkt dat één op de vijf mensen door het ijs is gezakt en de vaste lasten niet meer kan betalen. Slechts 45% van hen geeft de lichamelijke en mentale gezondheid een voldoende. Schrijnende resultaten ondanks dat de respondenten mentale steun ontvangen bij één van onze twaalf Quiet Communities die Nederland rijk is.
De uitkomsten van de enquête liggen helaas in lijn met de voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB). In het voorjaar waarschuwde het onderzoeksinstituut al dat het aantal huishoudens dat in een armoedesituatie leeft, zal toenemen tot één miljoen huishoudens in 2024. Wij hopen dat de politiek komende maanden alsnog radicaal gaat bijsturen. Ralf Embrechts, medeoprichter Quiet Nederland: “Marga Klompé is de grondlegster van de bijstandswet en gaf al in 1963 aan dat een bijstandsuitkering voldoende moet zijn voor een bloemetje op tafel. Maar mensen hebben niet eens een vaas. Verhoog de uitkeringen én minimumloon daarom met tenminste 20%.”
Ook laat de enquête zien dat de hoge energieprijzen juist hen raken die al in de knel zitten. Thomas Drissen, secretaris Quiet Nederland: “De overheid moet ervoor zorgen dat mensen in armoede niet worden overslagen in de energietransitie. Bijna één op de drie respondenten geeft aan dat zij op geen enkele manier hun energieverbruik nog meer kunnen verminderen en slechts één op de tien bestempeld de eigen woning als energiezuinig. Wij roepen op: voorkom dat de energietransitie de inkomensverschillen niet verder vergroot.”
De resultaten van de enquête hebben wij gedeeld met de commissie sociaal minimum, die in opdracht van ministers Schouten en Van Gennip onderzoek uitvoert. Deze commissie publiceert vrijdag 30 juni de eerste bevindingen of het sociaal minimum in Nederland nog wel afdoende is. Het eindrapport van de commissie wordt in het najaar 2023 verwacht.