Het ontroerende verhaal van Maria
Hoe kan je in een land als Nederland in de schulden raken? Dan moet je het wel bont hebben gemaakt, zullen de meesten dan zeggen. Toch is de realiteit vaak anders. Maria, een member van Quiet, vertelt hoe zij na een onverwachte echtscheiding in de schulden kwam. En, ondanks keihard werken, hier jarenlang niet uitkwam.
Jonge liefde
Op 15 jarige leeftijd werd Maria verliefd op een Turkse jongeman die 2 jaar ouder is. Ze noemt zichzelf “een beetje ondeugend” als ze terugkijkt op haar liefde op jonge leeftijd. Haar ouders waren er niet blij mee, omdat hij van buitenlandse afkomst was. Ze raakte zwanger, en werd door haar ouders naar een tehuis voor ongehuwde moeders gebracht. Haar toekomstige man kwam vaak op bezoek in het tehuis, en toen ze eenmaal bevallen was, gingen ze in Dordrecht samenwonen en trouwden ze. Ondanks onenigheden in beide families omtrent geloof en overtuigingen, leidden Maria, haar man en hun 3 kinderen een goed leven.
De breuk en alle gevolgen van dien
Het huwelijk van Maria bracht een dochter en twee zoons voort, en uiteindelijk woonde alleen de jongste nog thuis. Tijdens zijn tienerjaren verliep de relatie tussen vader en zoon stroef, en op een noodlottige dag escaleerde het tot het punt dat Maria’s echtgenoot zijn koffer pakte en vertrok. Wat Maria en haar zoon op dat moment niet wisten, is dat hij een affaire had met een vriendin van de familie. Plots stond Maria, na 30 jaar huwelijk, er opeens alleen voor. Omdat ze een huisvrouw was met een zoon die nog op school zat, moest ze een uitkering aanvragen om rond te komen. Maar met een auto die nog betaald moest worden, kosten die op bleven lopen en de uitkering die maanden op zich liet wachten, kwam Maria opeens in de schulden terecht.
De hulp
“Ik viel in een heel diep gat”, vertelt Maria. Ze ging desondanks niet bij de pakken neerzitten. Ze ging op zoek naar werk en meldde zich aan bij de Voedselbank. De Turkse gemeenschap om haar heen hielp haar ook een handje. Hier en daar een pannetje eten, wat brood en vele uitnodigingen om mee te eten. Alle beetjes hielpen, maar het was nog steeds zwaar. Door bezuinigingen op werk, was ze binnen 2 jaar weer werkloos. “Je valt een heel stuk terug gelijk.” Maria komt in de ziektewet terecht, maar pakt toch weer door. Nadat ze werk bij een inpakbedrijf in Papendrecht vond, begon ze langzaamaan haar schuld af te betalen. Maar hoe hard ze ook werkte, met 5 dagen in de week kwam ze alsnog bijna op straat te staan. Dit, en het verlies van haar oudste zoon aan kanker, zorgde ervoor dat Maria in deze periode het leven bijna op wilde geven.
Vandaag en de toekomst
Uiteindelijk, dankzij steun vanuit haar netwerk en familie, kon ze haar woning behouden. Na jaren knokken, met de overtuiging dat met hard werken ze haar schulden af kon lossen, besloot Maria schuldhulpverlening in te schakelen. Sinds juni vorig jaar is ze schuldenvrij. Met haar AOW komt Maria nu aardig rond. Haar familie helpt haar af en toe met boodschappen en via Quiet gaat ze regelmatig wat leuks doen. Ze is ook vaak op maandag op de inloopochtend van Quiet Drechtsteden voor een bakkie koffie en gezelligheid te vinden. Haar droom voor de toekomst is om nog te reizen, en is onlangs met haar dochter naar Antalya geweest. Als haar gevraagd wordt wat ze mensen in een soortgelijke situatie mee wil geven, blikt ze terug op haar harde werken en het idee dat ze het alleen op moest lossen, en zegt ze resoluut “Ga hulp zoeken, gelijk!”.
Wil je meer weten en horen over het verhaal van Maria? Luister hier naar de podcast ‘De stilte voorbij’ van Quiet in samenwerking met de Podcats en Glenn Markesteijn.