Onze nieuwe voorzitter Teddy

We willen jullie graag laten kennismaken met ons team! Vandaag stellen wij onze nieuwe voorzitter van Quiet Nijmegen aan jullie voor:  Teddy Vrijmoet.

door Bernadeta Slomian

Aangenaam kennis te maken, Teddy. Zou je iets over jezelf willen vertellen?Wie ben je, waar woon je en wat doe je in je vrije tijd?

“Ik ben Teddy Vrijmoet, in het dagelijks leven ben ik directeur-bestuurder van Lindenberg Cultuurhuis. Sinds een jaar of 6 jaar woon ik op een heel mooi plekje in Groesbeek, samen met Jan waar we uitkijken over de weilanden. Jan is heel erg handig en heeft ons huis zelf verbouwd.”

“Vanuit het huis kunnen wij wilde dieren zien zoals vossen, marters en ik zag zelfs een keer een das voorbij lopen! Wij wilden eerst kippen nemen, maar da’s misschien niet zo handig als er in de buurt zoveel wilde dieren lopen”, zegt Teddy lachend.

“In mijn vrije tijd hou ik van tuineren in onze moestuin waar we o.a. bonen, paprika’s, boerenkool en aardappelen verbouwen. Ik kook ook heel graag. Mijn broer is een kok en vond mijn zelfgemaakte port ook heel geslaagd.”

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

“Laatst was ik bij één van de vakdocenten van de Lindenberg die cultuurles gaf aan hele jonge kinderen van groep 3, 4 en 5.  De kinderen moesten verschillende klanken na doen: do, re, mi, fa, sol, la, ti, do en vervolgens er een liedje van maken.

Het ontroerde mij om te zien dat de kids zo’n ‘dorst’ hadden om mee te doen en om hun eigen stem te ontdekken. Of t nou vals was of niet, dat doet er niet toe, het gaat om het besef dát je een stem hebt en dat je er wat mee mag en dat je ertoe doet. Als vakdocent geef je iets aan de mensen mee (in dit geval aan de kinderen, maar het kan ook aan de volwassenen) wat ze gelukkig maakt en waar zij weer verder wat mee kunnen; dat samenspel was heel mooi.”

 Hoe heb jij Quiet gevonden en wat sprak jou aan bij Quiet?

“Quiet heeft de Lindenberg gevonden” zegt Teddy lachend.

“Wij kregen de vraag of we vanuit de Lindenberg mee wilden denken en dat wilden we graag, omdat je je realiseert dat niet iedereen alles en altijd maar kan betalen. Ik vroeg mij dan ook af: zien wij elkaar wel allemaal en zorgen wij wel dat iedereen mee kan doen? Dat vond ik mooi dat Quiet daar een stap in zet: kunnen we met elkaar zorgen dat je het mogelijk maakt dat mensen wel mee kunnen doen? Dat sprak mij aan bij Quiet. Ik merk ook dat Quiet steeds bekender wordt en dat is natuurlijk fijn.”

Lindenberg is ook één van onze sponsoren en geeft af en toe tickets weg voor kunst en cultuur.
Wat merk je aan de reacties bij de bezoekers die naar een voorstelling gaan?

“Vlak na de coronalockdown zat ik bij een cabaretvoorstelling waar ook een aantal members aanwezig waren. Zij reageerden op een andere manier op de cabaretier dan anderen in de zaal. En dat was zo’n mooi moment, omdat er daarmee iets werd doorbroken, namelijk ‘dat je in de zaal gaat zitten en het over je heen laat komen, daarna er iets van vindt en dan naar huis gaat’. Maar zij gaven echt een antwoord op de open vraag van de artiest en hierdoor ontstond juist een mooie interactie.”

“Dit zette mij wel aan het denken zo van: Goh, wie heeft er hier eigenlijk een afspraak gemaakt dat je je op een bepaalde manier hoort te gedragen? Eigenlijk heeft deze interactie ons weer teruggebracht naar hoe het vroeger was, dat theater veel meer ‘een gesprek’ is en een onderdeel van volkscultuur. En nu lijkt het soms wel alsof alles zo hoogdravend is. Ik vond het mooi om te zien. (…) Je kunt van elkaar veel leren en dat teweeg mogen brengen is natuurlijk gaaf.”

Voorzitter worden van een stichting is nogal een commitment: hoe ben je tot die beslissing gekomen?

“Ik heb veel gesprekken gehad met Brigitte over wat er speelt, wat er gaat spelen en wat de verwachtingen zijn binnen Quiet. En ook in hoeverre de dingen die ik zou kunnen doen ook gewenst zijn bij Quiet. En als het dan matcht, dan is het wel tof om daar tijd voor te mogen hebben. Ik ben nu nog een voorzitter van het Hospice Bethlehem en daar stap ik langzamerhand uit zodat ik meer tijd voor Quiet heb.”

Hoe is voorzitter zijn van Quiet anders dan bestuurder van de Lindenberg? Wat is hetzelfde?

“Ja, er zijn zeker dingen hetzelfde maar ook anders. Ik heb het geluk dat ik een hele gave baan heb waar ik veel passie in kwijt kan. En ik vind het mooi om mijn werk te mogen doen en juist omdat ik het geluk heb dat ik daar een toffe baan heb, kan ik in mijn vrije tijd mij inzetten om Stichting Quiet te helpen. Ik vind dat het juist goed op elkaar aansluit, qua netwerk en om sponsoren aan te trekken bijvoorbeeld. Ik vind dat als je het geluk hebt dat je alles kan, dan moet je ook iets doen voor mensen die dat niet kunnen en dus zorgen dat je dat kan delen met anderen.”

“Een van de projecten van de Lindenberg is On The Block, dat in de wijk Aldenhof in Nijmegen plaatsvindt. Vorig jaar tijdens GrondFest (democratie festival) heb ik via onze docent Jaromir, twee jongens gevraagd om een rap te maken. Een van die jongens vertelde in zijn rap: ‘Beste minister president, mijn moeder heeft er niet om gevraagd om in de bijstand terecht te komen en als iemand anders zegt dat het wel zo is, dan wil ik graag in gesprek.’ En dat was zo kernachtig dat ik dacht: dáár gaat het wel om, alsof je het wil! Als wij het zo goed hebben in Nederland dan moet je ook een beetje zorgen voor andere mensen.”

Wat zijn jouw werkzaamheden bij Quiet?

“Sinds medio februari 2023 ben ik officieel begonnen in mijn functie als voorzitter van Quiet Nijmegen.”

“Ik denk dat je als voorzitter de ultieme ondersteuning moet zijn voor alle mensen die iets willen doen voor Quiet. Het is een dienende rol waarbij je probeert om de vergaderingen zo goed mogelijk te leiden, om te zorgen dat anderen hun werk en hun activiteiten kunnen uitvoeren. Daarnaast ga ik gesprekken voeren en zorgen dat Quiet nog bekender wordt.”

Ik las dat je al op jonge leeftijd manager wilde worden.
Wat spreekt jou het meeste aan in het leidinggeven?

“Mijn vader was manager dus toen wilde ik het ook” zegt Teddy lachend. “Weet je, ik draai een organogram altijd om, ik vind het écht dat je als leidinggevende moet zorgen dat andere mensen kunnen stralen. Want ik weet lang niet alles en andere mensen weer wel en dat bij elkaar brengen is super!”

Wat is jouw visie voor Quiet?

“Ik heb het jaarplan gezien en daar word ik wel heel blij van. Het is heel ‘hands on’, haalbaar en ook een mooie ambitie qua members, qua activiteiten, qua sponsoren om dat te realiseren. Ik zou willen kunnen zeggen dat mijn ambitie is dat Quiet niet nodig is, maar dat is helaas niet reëel. Dan is mijn ambitie om zoveel mogelijk te kunnen betekenen voor de mensen die het nodig hebben.”

Wat neem je mee qua ervaring uit jouw vorige bestuursposities?

“Ik ben geen 25 meer dus in die zin heb ik ook dingen geleerd in de afgelopen jaren.

Soms is het als voorzitter goed om geen onderdeel van een discussie te zijn, maar erboven te hangen en te kijken van: wat is er aan de hand en hoe kun je dit oplossen zodat iedereen door kan.”

Een helikopterview, is dat wat je bedoelt?

“Ja, dat is goed dat je het zegt, dat is het denk ik.”

Dus niet zo zeer inhoudelijk helpen, maar wel “op welke manier je kunt helpen?”, want wij zijn mensen die het allemaal willen, maar de vraag “hoe?” is denk ik belangrijk.

“Precies.” zegt Teddy.

“Dat was ook het vraagstuk dat Brigitte vanuit het bestuur aan mij voorlegde, ze zei: ‘wij zijn allemaal in de uitvoering betrokken, maar er moet ook iemand komen die helpt om de uitvoering te overzien en in goede banen te leiden.’ De uitvoering is natuurlijk heel belangrijk, maar je hebt ook tijd voor een sterk bestuur nodig.”

Wat vind je van Quiet?

“Ik vind het super dat Quiet bestaat omdat je naast brood ook iets anders in je leven nodig hebt.

Ik vind het erg dat het moet bestaan. Het is de werkelijkheid en dan is het goed dat dit bedacht is. En wat jij net zei, het is natuurlijk tof dat het niet in allemaal regelgeving is vastgetimmerd en ingekaderd, maar dat je er gewoon gebruik van kunt maken. Dat is gewoon fijn.”

“Wat ook mooi is, is dat ik steeds meer mensen vanuit Stichting Quiet zie, die ook weer op andere plekken in Nijmegen terechtkomen. Dat zie ik als een neveneffect van vrijwilligerswerk. Ze staan op het podium en dan hebben ze opeens een baan, dat is echt goed om te zien!” zegt Teddy glimlachend.

“ Dat is de kracht van Quiet, mensen versterken.” voeg ik snel nog eraan toe, waarop Teddy knikkend reageert.

Waar heeft Quiet volgens jou het meest behoefte aan?

“Structurele inbedding, sponsoren, fondsen en vrienden.”

“Quiet is best snel gegroeid in de afgelopen jaren en het is belangrijk om te kijken of Quiet het vervolg goed aankan als stichting. Structurele inbedding zorgt ervoor dat Quiet toekomst-bestendig wordt.”

Wat vind je het mooiste aan Quiet? Wat moet absoluut blijven?

“Ik vind het mooi dat de stem van de members zo belangrijk is. Er wordt vaak over mensen gesproken en ik vind dat je bij Quiet ook de mensen zelf hoort. Dit zou je absoluut moeten bewaken.”

Wat zijn de mooie/ bijzondere momenten die je al hebt meegemaakt bij Quiet?

 • “De anekdote van de cabaretvoorstelling, wat ik eerder in dit interview heb genoemd.”
 • “Op de Wereldarmoede-dag afgelopen oktober, was er een presentatie van Ralf Embrechts en na afloop zei er iemand: ‘Je had gezegd dat er geen moeilijke woorden zouden komen!’ Dat ik dacht: jij hebt zo gelijk! Dat zijn dus al die regeltjes en al die benamingen dat je denkt: ik zou er zelf ook gek van worden.”
 • “Toen ik een keer bij de Lindenberg was, zaten er 30 members van Quiet met elkaar soep te eten en ze hielden een gesprek over vrijheid. Dat was ook heel mooi om te zien. Vooral de ervaringsdeskundigheid en het feit dat je het van elkaar hoort en elkaar ermee helpt, dat vind ik ontzettend veel waard.”
 • “Ik vind de hands-on mentaliteit, dus niet erover praten maar dingen mogelijk maken voor de members, echt heel tof. Dat de hulp van Quiet praktisch is.”

 

Wat geeft jou energie?

“Ik denk écht dat je als mens het meest gelukkig wordt als je iets mag weggeven.”

Quiet staat voor: verzachten, vertellen en versterken.Welk aspect past het beste bij jou en waarom?

“Ik vind het fijn om erover te vertellen en daarin mee te helpen. En dan denk ik dat je daarmee kunt  helpen om te verzachten én te versterken. Want daar gaat het uiteindelijk wel over. Je kunt met woorden heel veel bereiken. En dan moet je mensen wél het woord geven en ik vind dat Quiet het goed doet.”

Wat zou je mensen aanraden die overwegen iets voor Quiet te doen?

“Mailtje sturen of even bellen! Niet overwegen, gewoon doen!” zegt Teddy lachend.

Hoe zou je Quiet in een maximaal 8 woorden omschrijven?

“En ik mag niet zeggen: verzachten, vertellen, versterken?” zegt Teddy terwijl ze luid lacht.

“Samen voor elkaar, omdat het nodig is.”

Heb je een tip of een wens voor Quiet?

“Een wens van mij zou zijn, dat je oprecht en integer van betekenis kunt blijven. Dat je het goede kan blijven doen. Zoals dat nu ook al gebeurt.”

“Je ziet het soms bij sommige goede doelen dat ze enorme marketingcampagnes er omheen beginnen, dat je dan denkt: waar gaat het nu eigenlijk over? Maar dat het een stichting blijft die het goede blijft doen, vanuit wat ze ooit hebben bedacht dat ze willen doen: members helpen.”

Dat je het doel niet uit het oog verliest?

“Precies!” bevestigt Teddy.

Winkelwagen

winkelwagen is leeg
 • {{#Name}}

  {{Name}}

  {{/Name}} {{^Name}}

  {{Uid}}

  {{/Name}}
  {{LinePrice}}
 • {{#Name}}

  {{Name}}

  {{/Name}} {{^Name}}

  {{Uid}}

  {{/Name}}
  {{LinePrice}}
  {{#CustomFields}}
  {{Name}}: {{Value}}
  {{/CustomFields}}
 • Gegevens